EU megbüntetheti Magyarországot: veszélyben Várhelyi Olivér pozíciója

A Politico értesülései szerint az Európai Unió szankciókat tervez Magyarország ellen, amiért Budapest akadályozza az ukrajnai helyzettel kapcsolatos uniós állásfoglalásokat, és ezáltal a magyar kormány elveszítheti egyik fontos pozícióját az Európai Bizottságban.

Források szerint a magyar kormány a jövőben csak kisebb pozíciókat kaphat az Európai Bizottságban, mivel Budapest folyamatosan akadályozza az ukrajnai európai uniós állásfoglalásokat. Magyarország legfontosabb uniós diplomatája, Várhelyi Olivér, aki jelenleg az európai integráció bővítéséért felelős biztosként tevékenykedik, elveszítheti befolyásos pozícióját, amely jelentős szerepet játszik az EU balkáni és az ukrajnai csatlakozási szerződésekben.

Nyugat-európai országok több vezetője Orbán Viktort Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legközelebbi szövetségesének tekinti az EU-n belül, és úgy vélik, hogy a magyar kormányfő akadályozza az Oroszország elleni intézkedéseket. Magyarország több alkalommal is megpróbálta akadályozni a kelet-európai országnak nyújtott segélyeket és a csatlakozási tárgyalásokat is.

A névtelenséget kérő források szerint nem merült fel, hogy Magyarország megtarthassa a kiemelkedően fontos biztosi pozíciót, és az Európai Bizottságban a kormányoknak és a testület következő elnökének közösen kell dönteniük a pozíciókról. A magyar vezetés továbbra is Várhelyit szeretné látni ebben a pozícióban, de a biztos iránti bizalom megrendült az utóbbi időben. Várhelyit azzal vádolják, hogy „szándékosan zavart kelt a georgiai ügynöktörvénynél” és aláássa az EU-tagjelölt országokkal kapcsolatos politikát. Különösen kifogásolták, hogy Magyarország Ukrajna EU-csatlakozása ellen foglalt állást.

A Politico megkereste a magyar külügyminisztériumot és a biztos hivatalát, de nem kaptak választ a kérdéseikre. Várhelyi Olivért öt évvel ezelőtt egy megegyezéses jelöltnek tartották, célja pedig az volt, hogy a Brüsszeltől egyre távolabb sodródó magyar kormányt közel tartsa az EU-hoz.

Június elején európai parlamenti választásokat tartanak, és Budapest július elején fél évre átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, amely napirend-meghatározási jogkörrel ruházza fel Magyarországot. Az uniós tagállamok vezetői azonban már most megkezdték az Európai Bizottság stratégiájának megtárgyalását Ukrajna és Moldova csatlakozási tárgyalásaival kapcsolatban, hogy megelőzzék a magyar féléves EU-elnökséget.

Orbán Viktor a Le Point című francia lapnak adott interjújában kijelentette, hogy a brüsszeli ideológia veszélyesebb, mint Vlagyimir Putyin, és hangsúlyozta, hogy a NATO erős, Európa nincs katonai veszélyben. A magyar miniszterelnök szerint a legveszélyesebb továbbra is az EU ideológiai vezetése, és az elsődleges feladat a nemzetek érdekeinek szolgálata kell, hogy legyen. Orbán Viktor megerősítette, hogy a Fidesz belépése az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsoportjába még mindig napirenden van, de a döntést az európai választások utánra halasztják. Ebben az interjúban Orbán Viktor úgy látja, számára az elsődleges feladat a nemzetek érdekeinek szolgálata, amit más európai vezetők populizmusnak tekintenek.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint az Európai Unió „példátlan” nyomás alá helyezte Orbán Viktort és a teljes magyar vezetést. Peszkov szerint Budapest saját érdekei szempontjából elemzi az EU-tagállamokat érintő kötelező érvényű döntéseket, ami nem tetszik Brüsszelben, ezért Orbánt és a magyar vezetést leplezetlen nyomás alá helyezik.

(Címlapképünkön Várhelyi Olivér és Orbán Viktor miniszterelnök.)