Intenzívebb támadásokat hirdetnek a húszik a Vörös-tengeren

A jemeni húszik bejelentették, hogy fokozzák támadásaikat a nyugati hajók ellen a Vörös-tengeren, és a támadásokat "mennyiségileg és minőségileg" is intenzívebbé teszik a gázai övezeti palesztinok támogatásaként az Izrael és a Hamász közötti háborúban.

Abdul-Malik al-Húszi, az Irán-barát síita lázadók vezetője egy csütörtöki televíziós beszédében jelentette be a támadások fokozását. A húszik november óta támadják a hajókat a Vörös-tenger térségében, ami a teherszállító hajókat hosszabb és költségesebb útvonalak felé tereli. A lázadók később az Indiai-óceánra is kiterjesztették támadásaikat, és fenyegetést fogalmaztak meg minden olyan hajóval szemben, amely a Földközi-tenger felé, az izraeli kikötők irányába tart.

A húszik a közelmúltban több hajó elleni támadást is elkövettek, többek között a Görögország által üzemeltetett, Marshall-szigeteki zászló alatt közlekedő Laax teherhajó elleni rakétatámadást. Az amerikai Középső Parancsnokság (Centcom) és a brit Királyi Haditengerészet által irányított UKMTO tengerbiztonsági hivatal szerint a hajót szerdán három rakéta találta el, amely következtében megrongálódott, de továbbhaladt, és feltehetően egy legénységi tag megsebesült.

Jahíja Szarí, a húszik szóvivője egy mikroblogon azt állította, hogy a Laax mellett további öt hajót is megtámadtak, válaszul az izraeli légierő által a Gázai övezetben egy menekülttábor ellen végrehajtott támadásra, ahol vasárnap több mint negyvenen vesztették életüket.

A húszik szerda esti közleményükben azt is megerősítették, hogy lelőttek egy MQ9 típusú amerikai drónt, amelyet "ellenséges hadművelet" végrehajtásával vádoltak Jemen ellen.

Az Egyesült Államok, mint Izrael szövetségese, nemzetközi haderőt állított fel a hajózás védelmére ebben a stratégiai fontosságú övezetben, és brit segítséggel január óta támadásokat hajt végre a jemeni húszik ellen. A húszik válaszul nem csak az Izraellel kapcsolatban álló, hanem amerikai és brit hajókat is célba vettek.