A "hosszú Covid" még riasztóbb, mint eddig hittük

A Nature Medicine tanulmánya rávilágított, hogy a Covid-19-ből felgyógyult betegek, különösen a kórházi kezelésre szorulók, még három évvel a fertőzés után is jelentősen nagyobb kockázatnak vannak kitéve a hosszú Covid és annak szövődményei miatt.

A kutatás során több mint 130 000 beteg adatait elemezték három éven át, ami a legnagyobb ilyen jellegű vizsgálatnak számít. A Fortune szerint a hosszú Covid súlyos egészségügyi problémákat okozhat, mint például neurológiai és tüdőbetegségeket, és növelheti a stroke és szívroham kockázatát.

Az eredményekből kiderült, hogy nem csak a súlyos szövődményeken átesett betegeknél, hanem az enyhébb eseteknél is előfordulhatnak maradandó egészségügyi problémák. Ziyad Al-Aly, a St. Louis-i Washington Egyetem oktatója és a tanulmány egyik szerzője szerint: "Ezek nem csak átmeneti problémák; komoly és hosszan tartó hatásokról van szó."

A tanulmány azt is megállapította, hogy bár az újonnan jelentkező egészségügyi problémák kockázata idővel csökken mindkét csoportban - tehát akik kórházba kerültek és akik nem -, azoknál, akik súlyosabban estek át a betegségen, továbbra is magas marad a halálozási kockázat.