A magyarok kedvence lett a jugoszláv Surda

A nyolcvanas évek közepén a magyar tévénézőket egy jugoszláv sorozat, a Forró szél és annak főszereplője, egy alacsony vérnyomású, életunt borbély, Surda tartotta lázban. A sorozat megosztotta a közönséget és a kritikusokat, akik közül többen menet közben változtattak véleményt a műről.

A jugoszláv filmművészetet Magyarországon elsősorban a partizánfilmek révén ismerte meg a közönség, és a tévésorozatok terén is ezek domináltak. Ilyen volt például A belgrádi fiúk vagy Amerre a vaddisznók járnak, melyeknek főszereplője, Ljubisa Samardzic, olyan népszerű lett, hogy még a SZÚR-ra is meghívták.

Samardzic a Forró szél sorozatban Borivoje Surdilovic, azaz Surda karakterét alakította, aki egy valós személy, egy Diza nevű fodrász alapján lett megformálva. A sorozatot Sinisa Pavic írta, aki korábban bíróként dolgozott, mielőtt íróként vált ismertté. A Forró szél tíz részben mutatta be Surda kalandjait, aki a sorozatban többféle munkát kipróbál, miközben a korabeli Jugoszlávia mindennapjait is bemutatja.

A sorozat eleinte nem aratott nagy sikert, de idővel egyre népszerűbb lett Magyarországon. A kritikusok között volt, aki eleinte nem értette Surda karakterét, de később pozitívan értékelte a sorozatot. Galsai Pongrác "hosszú, langyos szélnek" nevezte, Zappe László a Népszabadságban a sikert a filmes kivitelezés magas színvonalával magyarázta, míg Virág F. Éva a Magyar Hírlapban Surda kisember mivoltában látta a népszerűség kulcsát.

A sorozat hatására a Surda által viselt kockás kalap is divatba jött Magyarországon. A kritikusok véleménye idővel változott, és a kezdeti ellentét után sokan kedvelni kezdték a sorozatot. Illés Lajos a Népszavában kiemelte, hogy a sorozat bátran és gazdagon tárta fel korunk fontos sorsproblémáit, Budai Rózsa pedig a Vas Népe újságírója végül élvezni kezdte a sorozat humorát és életszagát.