Lesz-e nyugdíjunk a jövőben?

Gyakori kérdés, hogy a mai aktív korosztályok, különösen a fiatalok számíthatnak-e állami nyugdíjra a jövőben, vagy ez csupán túlzott aggodalom. A bankmonitor elemzése szerint a társadalom elöregedése és az aktív korú járulékfizetők csökkenő száma komoly kihívások elé állítja a nyugdíjrendszert.

A társadalom gyors öregedése és az idősek arányának növekedése miatt egyre kevesebb aktív korú járulékfizető jut egyre több idős emberre, ami kérdéseket vet fel a nyugdíjak jövőbeli finanszírozhatóságával kapcsolatban. A bankmonitor szerint a nyugdíjkorhatár emelése, a nyugdíjak értékének csökkenése vagy az adó- és járulékkulcsok növelése lehetséges intézkedések lehetnek a rendszer fenntarthatóságának biztosítása érdekében.

Azonban a bankmonitor elemzése szerint az a kijelentés, hogy "nem lesz nyugdíjunk", túlzásnak számít, mivel még a 21. század második felében is lesznek adófizetők, akiknek befizetéseiből államilag folyósított nyugdíjat lehet majd biztosítani. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a jelenlegi rendszer valószínűleg nem lesz képes tisztes megélhetést garantálni a jövő nyugdíjasainak.

A mai fiatalok számára a nyugdíjkilátások aggasztóak lehetnek, ha csak a folyó finanszírozású nyugdíjrendszerre támaszkodnak, hiszen várhatóan magasabb nyugdíjkorhatárra és alacsonyabb juttatásokra kell majd számítaniuk. A bankmonitor azt javasolja, hogy a nyugdíj-előtakarékosságot érdemes minél előbb megkezdeni, mivel a halogatás jelentős kockázatokkal járhat. Minél később kezd valaki félretenni, annál kisebb nyugdíjkiegészítésre számíthat.