A kiskereskedelmi üzletek bezárásának hulláma nem áll meg

2023 második felében további 4 ezer kiskereskedelmi egység zárta be kapuit Magyarországon, ami a hosszú évek óta tartó üzletbezárások koncentrációjának folytatása. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által felfelé módosított szezonálisan igazított kiskereskedelmi forgalmi adatok fényében még drámaibb a boltok száma és a vásárlások volumene közötti szakadék.

Tavaly év végén 106 300 kiskereskedelmi üzlet működött az országban, ami 16,3 százalékkal kevesebb, mint négy évvel korábban, és 3,6 százalékkal kevesebb, mint fél évvel ezelőtt. Ez azt jelenti, hogy fél év alatt 3 955 üzlet tűnt el, ami napi több mint 21 bezárt boltot jelent Magyarországon. A gépjármű- és alkatrész-értékesítéssel foglalkozó cégek nélkül, amelyeket a KSH külön számol, most először csökkent 100 ezer alá az üzletek száma. Az elmúlt közel 20 év során az üzletek száma 37 százalékkal, 157 600-ról csökkent.

Az elmúlt években a kiskereskedőket számos külső és belső sokk érte, mint például a járvány miatti lezárások, az energiaárak emelkedése, az ingatlan bérleti díjak növekedése és a reálbércsökkenés, amelyek felgyorsították a boltbezárásokat. A KSH legutóbbi adatközlésénél a márciusi kiskereskedelmi adatokat is figyelembe véve jelentősen módosította a korábbi szezonálisan igazított adatokat, ami azt mutatja, hogy a kiskereskedelem a reálbérnövekedés időszakában várható módon viselkedik. A következő hónapokban kiderül, hogy a fogyasztási hajlandóság növekedése együtt jár-e a boltbezárások ütemének lassulásával.

Az élelmiszerboltok száma 33 ezer alá csökkent tavaly év végére, ami 2,6 százalékos csökkenés júniushoz képest és 5,2 százalékos az egy évvel korábbihoz képest. A kormány támogatásának köszönhetően, amely átlagosan 2,9 millió forintot jelentett, majdnem 2800 kisbolt maradhatott meg.

A ruházati boltok 6,5 százaléka zárt be fél év alatt, és az egy évvel korábbihoz képest 10,6 százalékuk. Tavaly év végén közel 13 700 ruházati üzlet működött az országban. A könyv, számítástechnika és egyéb iparcikk üzletek száma 27 100 volt, 3,7 százalékkal kevesebb fél év alatt és 7,9 százalékkal egy év alatt.

A zene- és videofelvétel szaküzletek több mint 10 százaléka zárt be fél év alatt, jelenleg 71 darab működik az országban, ami a legnagyobb ütemű bezárási hullámot jelenti ebben a kategóriában. Az állatpatikák száma az elmúlt években nőtt, illetve az elmúlt fél évben stagnált, összesen 215 működik Magyarországon.