Tankerületi központok adósságának megugrása

Egy hónap alatt több mint a duplájára, 1,6 milliárdról közel 3,5 milliárd forintra nőtt a tankerületi központok lejárt tartozásállománya, a Népszava információi szerint.

A Magyar Államkincstár adatai alapján nemcsak az adósság összege, hanem az érintett tankerületek száma is emelkedett: februárban 20, márciusban már 60-ból 32 központ küzdött lejárt tartozásokkal, vagyis mostanra minden második tankerület eladósodott. Ezen belül 14 tankerületi központ tartozása haladta meg a 100 millió forintot. A legnagyobb adóssággal rendelkező központok között változások történtek: a Belső-Pesti Tankerületi Központ adóssága a februári 336 millió forintról márciusra 449 millió forintra nőtt, a Kaposvári Tankerületi Központé 154 millió forintról 322 millió forintra, míg a Békéscsabai Tankerületi Központé 155 millió forintról 314 millió forintra emelkedett. Egy hónap alatt jelentősen nőtt a Váci Tankerületi Központ lejárt tartozásállománya is, 97 millió forintról 241 millió forintra, míg az Észak-Budapesti Tankerületi Központnak februárban még nem volt tartozása, egy hónappal később már 197 milliós adósságot halmoztak fel. A Gyulai Tankerületi Központ adósságállománya is nulláról indult az év második hónapjában, aztán márciusban már 104 milliós tartozásuk volt.

Az Államkincstár listáján szereplő tankerületek közül csak az Esztergomi Tankerületi Központ és a Mátészalkai Tankerületi Központ tudta csökkenteni adósságait, előbbi 32 millió forintról 7 millió forintra, utóbbi 81 millió forintról 10 millió forintra.

A Klebelsberg Központ, amely a tankerületeket felügyeli, azt állítja, hogy a tartozások oka „néhány esetben” az, hogy bizonyos rezsiszámlák nem kerülnek időben kiegyenlítésre. Ezzel szemben a Pedagógusok Szakszervezete szerint gyakran előfordul, hogy a beszállítóiknak sem tudnak időben fizetni a központok. A Magyar Államkincstár kevésbé megértő, és már négy tankerülethez - békéscsabai, kelet-pesti, szigetszentmiklósi, jászberényi - költségvetési felügyelőt rendelt ki. Az érintett 32 tankerületi központ összes lejárt tartozásállománya 3466 millió forint volt márciusban. A kormány 2023 decemberében 1800 millió forintot biztosított a tankerületi központok tartozásainak rendezésére.

A legtöbb tartozással továbbra is a Belső-Pesti Tankerületi Központ rendelkezett, amely nemrég korrupciós botrányba keveredett, és vezetője, Marosi Beatrix híresült el a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárainak kirúgásáról.