Sándor Zsolt, a volt vezérkarifőnök-helyettes Athénban nagyköveti posztot kapott

Az 56 éves Sándor Zsolt altábornagyot, aki korábban a Magyar Honvédség vezérkarifőnök-helyettese volt, a „fiatalítás” jegyében távozott a hadseregtől, és most Athénban kapott nagyköveti kinevezést.

Sándor Zsoltot tavaly februárban mentették fel a honvédségnél, ahol a vezérkarifőnök helyetteseként szolgált. A kormányrendelet értelmében a felmentés a „fiatalítás” részeként történt, amely során több mint kétszáz magas rangú katona, köztük tábornokok és főtisztek is hasonló sorsra jutottak.

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint Sándor Zsolt görög nyelvtanfolyamon vett részt, hogy felkészüljön következő beosztására. A Magyar Közlöny legutóbbi, május 23-i számában jelent meg hivatalosan is a kinevezése, amelyet még Novák Katalin köztársasági elnök írt alá február 7-én, három nappal az államfő lemondásának bejelentése előtt.

Az új athéni nagykövetnek van egy ikertestvére, Sándor Tamás, aki vezérőrnagyként szolgált, és az Összhaderőnemi Különleges Parancsnokságot vezette, de őt is felmentették a tavalyi év folyamán. Sándor Tamás jelenleg a NATO-nál és az EU-nál szolgál Magyarország katonai képviselőjeként Brüsszelben.

A védelemmel kapcsolatos diplomáciai intézkedések között szerepel egy új pozíció létrehozása is, amely a védelmi iparért felelős szakdiplomata kihelyezését jelenti Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletére. Ezt a pozíciót június 1-től kell létrehoznia Bóka Jánosnak, az európai uniós ügyekért felelős miniszternek. A szakember kiválasztásáért és kihelyezéséért a Honvédelmi Minisztérium felel, de a fizetését az Európa-ügyi tárcától kapja. Idén erre a célra 38 millió forintot, a következő évtől pedig évi 72 millió forintot kell átcsoportosítania a pénzügyminiszternek.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a védelmi iparért felelős szakdiplomata posztjára a Honvédelmi Minisztérium jelöltje kerül, és Orbán Viktor miniszterelnök a pénzügyminisztert, Varga Mihályt bízta meg azzal, hogy az uniós szakdiplomata bért kapjon. Varga Mihálynak az idei költségvetésből ehhez azonnal több mint 38 millió forintot kell átcsoportosítania a Honvédelmi Minisztériumtól az uniós ügyek tárcájához, és a jövő évi költségvetést eleve úgy kell terveznie, hogy számol a védelmi iparért felelős szakdiplomatával, ami mintegy 72 millió forintba kerül majd.

(A cikk nyitóképén az athéni magyar nagykövetség épülete látható. Forrás: Google Street View)