Moszkvai tisztogatás: vezérkari tiszt a rácsok mögött

Két magas rangú védelmi minisztériumi tisztviselőt vett őrizetbe az orosz hatóságok Moszkvában, köztük Vlagyimir Vertelecki vezérkari főnök-helyettest és Vagyim Samarin tábornokot, a beszerzésért felelős vezetőt – számolt be a Reuters.

A Reuters jelentése szerint Vlagyimir Vertelecki és Vagyim Samarin tábornokot korrupció vádjával helyezték őrizetbe, és velük együtt további három üzletembert is letartóztattak. Az elmúlt hetek során már legalább egy tucat védelmi minisztériumi tisztviselő került rácsok mögé, és Szergej Sojgu védelmi minisztert is leváltották. A tisztogatás április 23-án vette kezdetét Timur Ivanov védelmiminiszter-helyettes őrizetbe vételével. A TASzSz hírügynökség ma reggeli cikkében jelezte, hogy további hatósági intézkedések várhatók.

Vlagyimir Putyin hivatalosan korrupció elleni hadjáratot hirdetett meg a védelmi minisztériumban, de nyugati elemzők szerint a tisztogatás mögött politikai indíttatás állhat. A korrupció elleni küzdelem azonban indokolt lépésnek tűnik, tekintettel arra, hogy a háború kezdete óta számos jelentés számolt be a haderő fejlesztésére fordított jelentős összegek ellenére is a korrupció és bürokrácia által akadályozott orosz hadsereg hatékonyságáról.