Élénkülés az OECD-országok gazdaságában

Az OECD-országok gazdasági teljesítménye enyhe növekedést mutatott az idei év első negyedévében, meghaladva a tavalyi utolsó negyedévi adatokat.

Az első negyedévben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban 0,4 százalékos volt a GDP-növekedés negyedéves összevetésben, ami felülmúlja a tavalyi utolsó negyedévi 0,3 százalékos emelkedést. A G7-országokban viszont a GDP-növekedés 0,3 százalékra lassult a tavalyi utolsó negyedévi 0,4 százalékról.

Az Egyesült Államokban a növekedési ütem 0,8 százalékról 0,4 százalékra mérséklődött az idei első negyedévben. Japán gazdasága ezzel szemben 0,5 százalékkal zsugorodott az első negyedévben az előző negyedévi stagnálás után. Kanadában, Franciaországban és Olaszországban viszont gyorsult a növekedés; Kanadában 0,2 százalékról 0,6 százalékra, Franciaországban 0,1 százalékról 0,2 százalékra, Olaszországban pedig 0,1 százalékról 0,3 százalékra.

Németország és az Egyesült Királyság gazdasági teljesítménye is javult. Németország GDP-je 0,2 százalékkal, az Egyesült Királyságé pedig 0,6 százalékkal nőtt január-márciusban a tavalyi negyedik negyedévi 0,5 százalékos és 0,3 százalékos csökkenés után.

Az eurózóna gazdasága a tavalyi utolsó negyedévi 0,1 százalékos csökkenés után 0,3 százalékkal bővült az első negyedévben. Az EU GDP-je szintén 0,3 százalékkal nőtt a 2023 negyedik negyedévi stagnálást követően. Összességében az OECD GDP-je 1,6 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

A magyar gazdaság eközben 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki értéket a KSH szerint, ezzel hozzájárulva az OECD-országok átlagos növekedéséhez.