A német lakásépítések számának csökkenése

A német lakásépítések száma 2023-ban enyhén tovább csökkent, ami távolabb viszi a kormány által kitűzött évi 400 ezer új lakás céljától, de népességarányosan még mindig több lakás épül, mint Magyarországon.

2023-ban a német lakásépítési ágazat stagnálást mutatott, az épített lakások száma kis mértékben, 0,3%-kal csökkent az előző évhez képest. A statisztikák szerint 294 400 új lakás épült, ami jelentősen elmarad a kormány által kitűzött évi 400 000 lakásos céltól.

Az építési engedélyek száma is visszaesett: 2023-ban mindössze 260 ezer projekt kapott zöld utat, ami a legalacsonyabb szám 2012 óta. Az engedélyek száma 2024 első negyedévében további csökkenést mutatott. Ugyanakkor az építőipari befektetések az idei első negyedévben 2,7%-kal emelkedtek, ami ellentmondásos képet fest az ágazat helyzetéről.

Klara Geywitz építésügyi miniszter a helyzetet stabilnak ítélte meg, kiemelve, hogy egyre több magáncég vesz részt megfizethető lakhatási projektekben, ami a lakásszektor stabilitásának egyik alappillére lehet.

A német kormány válaszként 18 milliárd eurót fordít megfizethető lakások építésére és felújítására, célzottan az újonnan érkező bevándorlók elhelyezését segítve ezzel. Eközben viszont az engedélyezett de meg nem valósult projektek száma a 2008-as válság óta most először csökkent, ami pozitív előjel lehet a jövőre nézve.

Az ingatlanszektorban tapasztalható visszaesést több tényező okozza: kamatlábak és építési költségek emelkedése, az olcsó orosz energiaforrások megszűnése és a bürokratikus akadályok. Ezek hatására csökkent a német ingatlanpiac iránti kereslet, a befektetők más országok felé fordultak.

A kereskedelmi ingatlanok piacán is jelentős visszaesés figyelhető meg: az árak 2024 első három hónapjában 9,6%-kal estek vissza az előző év azonos időszakához képest. Ez követi azt a trendet, amely szerint már 2023-ban 10,2%-os árcsökkenést regisztráltak.

Érdekesség, hogy az egy év alatt felépített 294 ezer lakás népességarányosan nézve olyan, mint ha Magyarországon tavaly 34 ezer új lakást adtak volna át, szemben a ténylegesen átadott kevesebb mint 19 ezerrel. Fontos különbség azonban, hogy míg Németország népességszáma az utóbbi években enyhe növekedést mutat, addig Magyarországé folyamatosan csökken.

A német gazdaság az első negyedévben 0,2%-kal nőtt negyedéves összevetésben, ami pozitív előjel lehet, bár éves összehasonlításban 0,2%-kal csökkent. A lakossági fogyasztói kiadások és a kormányzati fogyasztási kiadások egyaránt 0,4%-kal csökkentek az előző negyedévhez képest, ami a lakásépítési ágazatban is érezhető visszafogottságot jelezhet. Az export és import növekedése azonban arra utal, hogy a gazdaság egyes szektorai továbbra is erősek, és a német jegybank előrejelzése szerint a folyó negyedévben enyhén tovább nő a gazdaság teljesítménye negyedéves szinten.