NAK: El a kezekkel a vajtól! Mi a tehenekben bízunk

Újabb nemtelen támadás érte a hazai állati termékpályát, ezúttal a tejtermékek, különösen a vaj került célkeresztbe egy margaringyártó etikátlan reklámkampányában.

Az egyik legismertebb margaringyártó "hagyjuk békén a teheneket" és "skip the cow" szlogenjei, valamint a reklámban használt megjelenítés jogszabálysértés gyanúját vetik fel. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Tej Terméktanács felszólította az érintett vállalkozást, hogy azonnal függessze fel a kampányt és távolítsa el a megtévesztő elemeket a reklámokból.

A vajfogyasztás napjainkban reneszánszát éli, hiszen a vajjal készült ételek és sütemények ízükben és élvezeti értékükben magas szintet képviselnek. A tejtermékek, így a vaj is, azonban egyre gyakrabban válnak alaptalan támadások célpontjává, amelyek a fogyasztók félretájékoztatásához vezethetnek.

A növényi alapú termékek gyártói gyakran használnak olyan megfogalmazásokat, amelyek a tejtermékekre utalnak, és ezek a kevésbé tájékozott fogyasztókat megtéveszthetik. Például a "vajgarin" vagy "vajas ízű margarin" megnevezések a vaj pozitív üzenetét használják fel, ami zavarba hozhatja a vásárlókat.

A NAK és a Tej Terméktanács szerint a jogszabályokat és az etikus reklámozás határait átlépő kampányok sértik a tejágazat szereplőinek becsületét és a fogyasztókat is megtéveszthetik. Az EU és a hazai törvények is tiltják, hogy a "vaj" jelölést növényi termékekre használják, és a "laktózmentes" feliratot olyan termékeken, amelyek nyomokban sem tartalmaznak tejcukrot.

A margarin és a vaj közötti különbség jelentős: míg a margarin egy ipari termék, a vaj hagyományos módon előállított állati zsiradék, amely emészthetőségében, tápanyagtartalmában és ízében is kiemelkedő. A vaj fontos zsírban oldódó vitaminok forrása, és hozzájárul az egészséges működéshez. A vaj kellemes íze, figyelemreméltó tápanyagtartalma, ízkiemelő hatása és változatos elkészíthetősége színesítheti étrendünket. A tejzsír emészthetősége az egyik legjobb, ami a zsírsavösszetételének, emulziós állapotának, a trigliceridek szerkezeti felépítésének és kedvező olvadáspontjának köszönhető. A vaj remek forrása a zsírban oldódó vitaminoknak, mint a D-, a K- és nagyobb mennyiségben az A-vitamin, valamint az antioxidáns hatású karotinféléknek, amelyek hozzájárulnak a nyálkahártyák, a bőr, a látás és az immunrendszer egészséges működéséhez. A D-vitamin által elősegíti a kalcium felszívódását, a megfelelő csontozat kialakítását, az izomműködést, a fogak épségének megőrzését. Ásványi anyagok közül nátrium, kálium, kalcium, magnézium és foszfor is található benne.