Trendforduló a magyar munkaerőpiacon: csökken a munkanélküliség

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint növekedett a foglalkoztatás és csökkent a munkanélküliség Magyarországon az elmúlt hónapokban.

Február és április között a foglalkoztatottak száma 4 millió 739 ezer főre emelkedett, ami 41 ezerrel több az egy évvel korábbi adatnál. A gazdaság a recesszióból való kilábalásnak köszönhetően a foglalkoztatás terén is növekedést mutatott. A közmunkások és az átmenetileg külföldön dolgozó magyarok nélkül is észlelhető az emelkedés, ami azt jelzi, hogy az elsődleges munkaerőpiac is erősödik. A hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 4 millió 567 ezer fő volt, 38 ezerrel több, mint egy évvel ezelőtt.

A külföldön dolgozó magyarok száma egy év alatt 11 ezerrel nőtt, elérve a 110 ezer főt, míg a közfoglalkoztatottaké 8 ezerrel csökkent, 62 ezer főre. Jelenleg majdnem annyi magyar dolgozik átmenetileg külföldön, mint a Covid-válság előtt. Ezzel egyidejűleg sok közmunkás találhat új lehetőségeket az elsődleges munkaerőpiacon.

A munkanélküliségi ráta is csökkenő tendenciát mutat. A KSH adatai szerint február és április között 4,5%-os munkanélküliségi rátát regisztráltak, ami enyhe csökkenést jelent a korábbi hónapok 4,6-4,7%-os rátájához képest. Ez a trendforduló pozitív hír, tekintettel arra, hogy februárban a munkanélküliség szintje még a Covid-válság idején tapasztalt magas értékeket érte el. Az előző év azonos időszakához képest azonban a munkanélküliek száma még mindig 27 ezer fővel, 224 ezer főre nőtt.

A munkanélküliség növekedésében szerepet játszott az is, hogy az inflációs válság hatására egyre több korábban inaktív ember lépett be a munkaerőpiacra, ezzel először növelve a munkanélküliek számát. A gazdasági növekedés újraindulásával azonban a vállalatok ismét nagyobb mértékben kezdhetik el a munkaerő felvételét.