Mészáros Lőrinc új mezőgazdasági vállalkozása

Mészáros Lőrinc, aki 990 milliárd forintos vagyonával a leggazdagabb magyarnak számít, május 8-án alapította meg a Talentis International Agriculture Investments Kft.-t, amely a jelek szerint külföldi mezőgazdasági beruházásokra összpontosít majd.

A cég május 15-én került bejegyzésre a bíróság által, és a Váci utca 38. szám alatti központtal rendelkezik, ami Mészáros gazdasági birodalmának egyik központi helyszíne. A vállalat főtevékenysége vagyonkezelés, ügyvezetője Gombai Gabriella, aki több más Mészáros-cég élén is áll. A Talentis International Agriculture Investments Kft. tulajdonosa a Talentis Group Zrt., mely szintén a felcsúti üzletember érdekeltségébe tartozik.

A Talentis Agro Magyarország legnagyobb földterülettel rendelkező vállalatcsoportjaként van számon tartva. A vállalkozás külföldi terjeszkedésével kapcsolatban felmerült, hogy Mészáros Lőrinc vajon mely országokban kíván mezőgazdasági beruházásokat eszközölni. Eddigi tevékenysége alapján Horvátország tűnik a legvalószínűbb célpontnak, ahol már korábban is tett jelentős befektetéseket, többek között megvásárolta a Rabot nevű céget, ami az ország legnagyobb almatermelője.

Mészáros Lőrinc nem csak a mezőgazdaság területén terjeszkedik, hiszen tavaly augusztusban alapította meg a Talentis International Construction Investments Kft.-t, amely az építőipari beruházásokra fókuszál. Utóbbi társaságának 140 millió eurónyi (több mint ötvenmilliárd forint) megahitelt ítélt meg az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB).

Érdekes egybeesés, hogy Orbán Viktor ex-gázszerelő jó barátjához hasonlóan a miniszerelnök veje, Tiborcz István is mostanában alapított céget külföldi terjeszkedésre. Azt BDPST International Kft.-nek hívják.