A kormány lélegeztetőgépeket küld Ukrajnába és átcsoportosítja a költségvetést

A magyar kormány több költségvetési átcsoportosítást hajtott végre, amelyek között szerepel a hírszerzés és a kiemelt sportesemények támogatása, valamint lélegeztetőgépek és infúziós pumpák Ukrajnának történő ingyenes átadása.

Az M9-es gyorsforgalmi út nyomvonalát Orbán Viktor miniszterelnök külön határozatban hagyta jóvá. A kormányzati intézkedések keretében a költségvetést több tízmilliárd forinttal módosították. A hírszerzés 1,4 milliárd forintot, míg a kiemelt nemzetközi sportesemények és állami rendezvények 4 milliárd forintot kapnak. A Magyar Falu program költségvetését 1 milliárddal csökkentették, és a Bethlen Gábor Alap 500 millió forinttal részesül. Az Államkincstár bérekre és működési kiadásokra 750 millió forintot kap.

A Központi Maradványelszámolási Alapból 18 milliárd forintot vontak ki, amelynek nagy részét a Hungaroring (10 milliárd) és a Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökség (2 milliárd) kapja.

A Rezsivédelmi Alapból 14 milliárd forintot az Energiaügyi Minisztériumnak utalnak át, amelyet „rezsivédelmi készletezési szolgáltatás ellentételezésére” fordítanak, továbbá 240 millió forintot művészeti intézményeknek juttatnak.

A külügyi tárca ezúttal 600 millió forintot ad át a Nemzetgazdasági Minisztériumnak turisztikai fejlesztési feladatokra a külügyi fejlesztési és kutatási programok keretéből.

A közlekedési tárca és a Magyar Közút Zrt. 10,5 milliárd forintot kap a nem koncessziós szerződés alapján működtetett országos közúthálózat üzemeltetési és karbantartási tevékenységének magasabb szintű ellátására, bár nem részletezték, hogy ezt az összeget honnan teremtik elő.

A pénzügyminiszter feladata lesz a LIFE környezetvédelmi és természetvédelmi projektek megvalósításához szükséges önerő költségének biztosítása, évente 650 millió forintot, amelyből az Agrárminisztérium 500 millió forintot, az Energiaügyi Minisztérium pedig 150 millió forintot kap, összesen 4550 millió forintot.

A kormány döntése értelmében Ukrajnának hat lélegeztetőgépet és hét fecskendős infúziós pumpát adnak át ingyenesen, hogy enyhítsék az ottani humanitárius válsághelyzetet.

Orbán Viktor miniszterelnök felhatalmazta Lázár János építési és közlekedési minisztert, hogy a Szerb Köztársasággal folytatott tárgyalásokon részt vegyen, és a megállapodás tervezetét aláírja, amely az M9 gyorsforgalmi út és a szerbiai gyorsforgalmi út nyomvonaláról és határmetszéspontjáról szól.