Japán vállalatok kötvénykiadási rohama

A japán vállalatok rekordütemben bocsátanak ki kötvényeket, hogy kihasználják az alacsony kamatkörnyezetet a Bank of Japan várható kamatemelése előtt – jelentette a Yahoo Finance és az MTI.

A Yahoo Finance szerint a kibocsátók az elmúlt öt év leggyorsabb ütemében adtak el jenkötvényeket ebben a hónapban, olcsó forrásokat keresve, mielőtt a Bank of Japan várható kamatemelése felhajtaná a hitelfelvételi költségeket. A Lloyds Banking Group Plc pénteken 33,9 milliárd jen (216 millió dollár) értékben bocsátott ki szamuráj kötvényeket, ezzel csatlakozva a KKR & Co. és a Deutsche Bank AG jenadósság-kibocsátóihoz. Az adatok szerint a kötvények teljes értékesítése 477,3 milliárd jenre emelkedett, ami 2019 óta a legmagasabb érték a májusi hónapban.

A hitelfelvételi költségek emelkedése mellett a 10 éves államadósság hozama a héten 2012 óta először emelkedett 1% fölé. Ez összehasonlítva az amerikai 10 éves kincstárjegyek 4,47%-os hozamával alacsonynak számít, de a hitelfelvevők igyekeznek még a költségek jelentős növekedése előtt forrásokhoz jutni. A japán befektetők számára a tengerentúli vállalatok által kibocsátott jenes kötvények gyakran magasabb hozamot kínálnak a helyi vállalati kötvényekhez képest. Idén a tengerentúli kibocsátók átlagosan 1,46%-os kamatot kínáltak, szemben a japán vállalati kötvények 1,096%-os kamatával.

A gazdasági helyzet is befolyásolja a kötvénykiadásokat. Áprilisban 2,5 százalékra lassult az éves infláció Japánban a márciusi 2,7 százalékról, a friss élelmiszerek nélkül számított fogyasztói árnövekedés pedig 2,2 százalékra mérséklődött. Ez a mutató már 25 hónapja meghaladja a jegybank 2 százalékos inflációs célszintjét. A gazdaság az első negyedévben visszaesett, ami kérdéseket vet fel a japán jegybank kamatpolitikájával kapcsolatban. Idén már történt egy kamatemelés, amikor a BoJ megszüntette a negatív kamatokat az országban.