A Fed jegybankára szerint még egy ideig nem lesz kamatcsökkentés

A Federal Reserve-nek talán tovább kell várnia a kamatcsökkentéssel, mert még az áprilisi, kissé enyhébb inflációs adat ellenére is folyamatos felfelé irányuló nyomás nehezedik az árakra - mondta csütörtökön Raphael Bostic, az atlantai Fed elnöke a Reuters tudósítása szerint.

Még nem vagyunk túl azon a fordulóponton, hogy az infláció visszatérjen a célunkhoz - mondta Bostic a Stanford Egyetem üzleti iskola hallgatóinak tartott virtuális tanórán. Megjegyezte, hogy azon áruk aránya, amelyek árai 3 százaléknál vagy 5 százaléknál gyorsabban emelkednek, még a fogyasztói árindex legutóbbi mérési adatában is magasabb, mint egy normális környezetben.

A munkaerőpiac kevés jelét mutatja annak, hogy gond lenne, a munkahelyek száma robusztusan nőtt, ami azt mutatja, hogy még mindig sok erő van a gazdaságban. Emiatt pedig a Fednek a restriktívebbnek kell maradnia.

Bostic egy kicsit héjaibb álláspontot képvisel, mint néhány kollégája. Az év első három hónapjában a vártnál magasabb inflációs adatok miatt több amerikai jegybankár kollégája is hasonló véleményen van: az irányadó kamatlábat a jelenlegi 5,25%-5,5%-os sávban kell tartaniuk hosszabb ideig, mint azt korábban gondolták.

Bostic szerint a Fednek az idei év utolsó három hónapjáig el kell halasztania a kamatcsökkentést. Ezt a várakozást részben azzal indokolja, hogy hallja a vállalkozóktól, hogy várnak a tőkekihelyezéssel, amíg a hitelfelvételi költségek vonzóbbá válnak. Ez a gazdasági aktivitás egyfajta újjáéledését ösztönözheti, ami kontraproduktív lehet azzal szemben, amit el akarunk érni.

Bostic azt is elmondta, hogy nem fontolná meg a Fed 2%-os inflációs céljának megváltoztatását, amíg a Fed el nem éri ezt a célt. Ha ez megtörténik, akkor lehet, hogy itt az ideje megvitatni, hogy szükség van-e egy új referenciaértékre, tekintettel a gazdaságban a járvány óta bekövetkezett strukturális változásokra, amelyek felfelé nyomhatják az inflációt. A Fed 2025-ben kezdi meg az új keretrendszer felülvizsgálatát, amely tartalmazhat egy ilyen témát.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint a megélhetési költségek jelentős növekedése sok ember számára problémát jelent, és a tartós infláció a novemberi választások előtt megingatja Joe Biden elnök tekintélyét a választók körében. Yellen elismerte, hogy a lakhatás és a mindennapi fogyasztási cikkek árai sok választó számára még mindig magasak, annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban erős bérnövekedés volt tapasztalható.

A közvélemény-kutatások szerint Biden továbbra is lemarad republikánus riválisa, Donald Trump mögött, alig több mint öt hónappal az elnökválasztás előtt. A felmérések azt is mutatják, hogy a megkérdezettek nem Bidennek tulajdonítják az amerikai gazdaság elmúlt hónapokban elért erős teljesítményét, és az infláció továbbra is az egyik legfőbb aggodalmuk. Az amerikai infláció 2022-ben több évtizedes csúcsot ért el, ahogy a gazdaság kilábalt a Covid-19 világjárványból. Tavaly meredeken csökkent, de továbbra is a Fed 2 százalékos célja felett van. Biden az inflációért részben a vállalatokat hibáztatta, azzal vádolva őket, hogy a profitot növelik.