Európai lakossági állampapír-piac fejlesztésének előmozdítása

Stéphane Boujnah, az Euronext vezérigazgatója és igazgatótanácsának elnöke szerint növelni kellene a lakossági befektetők számát az államkötvénypiacon.

Az Euronext, Európa vezető tőzsdéje, kiemelten kezeli az államkötvények piacát, és célul tűzte ki, hogy több lakossági befektetőt vonzzon a platformra. Stéphane Boujnah hangsúlyozza, hogy Európa-szerte egyre több a lakossági érdeklődés az államkötvények iránt, és ezt az érdeklődést szeretnék a tőzsdére csatornázni, megfelelő állampapír-kínálattal.

Az elmúlt időszakban az euroövezetben jelentősen megnőtt a lakossági befektetőknek szánt kötvények értékesítése, Olaszország és Belgium kiemelkedően aktív ezen a területen, de Ausztria is csatlakozott a kötvénykibocsátók sorához.

Boujnah a Nemzetközi Tőkepiaci Szövetség (ICMA) brüsszeli konferenciáján beszélt arról is, hogy az Euronext milyen módszereket és eszközöket kíván alkalmazni a kötvénykereskedésben, amelyekkel korábban a részvények lakossági részesedését is sikerült növelniük. Az Euronext nem csupán tőzsdei üzemeltető, hanem az MTS-t is kezeli, ami fontos szerepet tölt be az európai kötvénypiaci kereskedésben. A vezérigazgató célja, hogy fejlesszék és bővítsék az MTS államkötvény-üzletágát.

: Forrás: Reuters