A magyarok kedvenc használt autói és a megyei árkülönbségek

Fény derült arra, mely márkákat részesítik előnyben a magyarok a használt autó vásárlásakor, és azt is megmutatjuk, mekkora különbség van megyei bontásban az árak tekintetében. Eközben áprilisban nem várt rekord dőlt meg a használtautó-piacon.

Az elmúlt évek viharos trendjei ellenére a használt autók piacán az adásvételek száma növekszik. Az infláció és a kamatlábak emelkedése miatt egyre többen választanak használt járművet, és az új autók korlátozott elérhetősége is hozzájárul a piac növekedéséhez. A carVertical autóipari adatszolgáltató cég elemzése szerint a Volkswagen Passat a legtöbbet ellenőrzött modell Magyarországon 2023-ban, 4,6 százalékos előzményellenőrzési aránnyal. Ezt követi a Ford Focus és a Volkswagen Golf, egyformán 4,2 százalékkal, majd a Skoda Octavia 3,9 százalékkal és az Audi A4 3,8 százalékkal. A Volkswagen márkájú autók a magyarországi járműtörténeti ellenőrzések 14,2 százalékát tették ki, így ez a német gyártó a legnépszerűbb a hazai használtautó-piacon.

A legnépszerűbb modellek iránti nagy érdeklődés mellett a vásárlóknak óvatosnak kell lenniük, hiszen sok esetben előfordulnak kilométeróra-manipulációk és korábbi sérülések. A carVertical adatai szerint a Volkswagen Passat típusú autók 4,1 százalékánál mutattak ki hamis futásteljesítményt, és 54,8 százalékuknál kártörténetet. A Ford Focusok 3,2 százalékánál, a Golf modellek 3,8 százalékánál, az Octaviák 2,4 százalékánál, míg az Audi A4 esetében 5,3 százalékánál találtak kilométeróra-csalást.

Globális szinten a Volkswagen Golf volt a legtöbbet ellenőrzött autómodell a carVertical portálon, 4,91 százalékos részesedéssel. A BMW 3-as sorozat, a Volkswagen Passat, a BMW 5-ös sorozat és az Audi A4 is a legnépszerűbb autók közé tartozott. Az összes vizsgált országban a BMW volt a legnépszerűbb gyártó, 14,7 százalékos aránnyal.

A Használtautó.hu felmérése szerint érdemes lehet a lakóhelyünkön és közvetlen környékén túl is keresgélni, ha kedvezőbb áron szeretnénk használtautót vásárolni. A megyei átlagárak jelentős eltéréseket mutatnak, és akár 2 millió forint is megspórolható 100–200 km-es utazással. Nógrád és Heves megyékben találhatók a legolcsóbb és legöregebb, Pest és Zala megyében pedig a legdrágább és legfiatalabb autók.

A DataHouse adatai szerint áprilisban rekordeladást regisztráltak a használtautó-piacon, mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, ami 21 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az év eleji lendület fényében fennáll a lehetőség, hogy 2024 egészében az éves rekord is megdőljön.