A magyar gyerekek nehéz helyzete: Kihívások 2023-ban

Magyarországon a gyermekjogi helyzet jelentős kihívásokkal néz szembe, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány jelentése szerint kevés forrás jut a gyermekekre, és az oktatásban is van tennivaló. A központi költségvetésből a GDP-arányosan alacsony kiadások mellett a sajátos nevelési igényű gyermekek száma is emelkedett, és a szociális védelem terén is csökkenést tapasztalhatunk.

A 2023-ra előirányzott kiadások mindössze 8,4 százalékát, összesen 3335,95 milliárd forintot fordították gyermekekre, ami a Hintalovon Alapítvány jelentése szerint nem elegendő. A jelentés kiemeli, hogy a gyermekekkel kapcsolatos kiadások összegzése nehézségekbe ütközött, mivel a kormányzat nem készített részletes beszámolót a gyermekjogokkal kapcsolatos kiadásokról.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a családokra és gyerekekre szánt juttatások mértéke csökkent a GDP százalékában kifejezve:

  • 2022-ben a GDP 1,7 százaléka;
  • 2021-ben a GDP 1,8 százaléka;
  • 2020-ban pedig 2 százaléka jutott.

A jelentés szerint 2023-ban minden korábbinál nehezebb volt gyereknek lenni Magyarországon. Az infláció miatt a családoknak közel ötödével többet kellett költeniük, és az ingyenes, helyi szolgáltatások sok helyen nem elérhetőek vagy nem megfelelőek.

Oktatási és szociális kihívások

A gyermekjogi jelentés rámutat, hogy a gyermekek harmada nem fér hozzá helyben óvodai neveléshez, és a három év alattiak részvétele a gyermekgondozásban alacsony, mindössze 12,9 százalék, ami jelentősen elmarad az uniós átlagtól. A fejlesztésre szoruló, sajátos nevelési igényű gyermekek száma is nőtt, 2023/2024-es tanévben 107 421 SNI-s gyereket tartottak nyilván.

A korai iskolaelhagyók száma is növekszik, Magyarország ebben az EU országai között a harmadik legrosszabb helyen áll:

  • 2010-ben a korai iskolaelhagyók aránya 10,8 százalék volt;
  • 2021-ben 12,1 százalék;
  • 2022-ben pedig tovább emelkedett 12,4 százalékra.

A családi pótlék összege 2008 óta változatlan, és az inflációs terhek mellett 2023-ra teljesen elértéktelenedett.

Növekvő szegénységi mutatók

A szegénységi mutatók romlása is aggodalomra ad okot, a gyerekek 24,4 százaléka érintett a szegénységben, ami növekedés az egy évvel korábbi 18,1 százalékhoz képest. A szegénység vagy társadalmi kirekesztettség kockázata elsősorban az alacsony iskolai végzettségűeket és a munkanélkülieket érinti.

Egészségügyi ellátás hiányosságai

Az egészségügyi ellátás terén is komoly problémák vannak, hiszen soha korábban nem volt ennyi betöltetlen háziorvosi hely, és a gyerekek egy része nem jut hozzá háziorvosi ellátáshoz a lakóhelyükön. A gyermek- és ifjúság addiktológiai ellátásban is csökkent az elérhető szolgáltatások száma.

A gyermekpornográfia áldozatává vált gyerekek száma és a 18 éven aluliak által elkövetett bűncselekmények száma is nőtt. Továbbá, a gyermekvédelmi rendszer 2023-ban több mint 110 ezer veszélyeztetett gyerekről tudott, és a szexuálisan bántalmazott gyerekek 79,6 százalékát a saját családjában érte erőszak.

A jelentés szerint 984 gyermeket adtak örökbe 2023-ban, és 935 csecsemő élt gyermekotthonban vagy nevelőszülőnél. A 12 éven aluli gyerekek nevelőszülőnél történő elhelyezésére vonatkozó törvényi kötelezettségnek 2023 végéig sem sikerült eleget tenni.