Ukrajnának adományoz a kormány lélegeztetőgépeket és infúziós pumpákat

Öt lélegeztetőgépet és hét fecskendős infúziós pumpát ajándékoz a kormány Ukrajnának a humanitárius válsághelyzet enyhítésére. A Magyar Közlöny csütörtöki számában közzétett határozat szerint a kormány egyetért azzal, hogy Magyarország a szolidaritás jegyében támogatást nyújtson Ukrajnának, különösen a Kárpátalján kialakult helyzet javítása érdekében. A miniszterelnök, Orbán Viktor, Szijjártó Péter külügyminisztert és Pintér Sándor belügyminisztert bízta meg a szállítás lebonyolításával, hogy az adomány a kormányhatározat közzétételét követő 60 napon belül célba érjen.

A lélegeztetőgépek beszerzésének többéves története során a közpénzelherdálás csúcsának nevezték, hogy a korábban 10,7 millió forintért vásárolt gépeket legutóbb már csak 13 ezer forintért próbálták elárverezni, de még így sem érkezett rájuk ajánlat. 2020-ban, a Covid-világjárvány berobbanásakor a Külgazdasági és Külügyminisztérium tízmilliós darabáron rendelt 749 darab lélegeztetőgépet, amelyeket végül sosem használtak fel, és idén februárban darabonként már akár 13 ezer forintért is meg lehetett vásárolni őket. A ceglédi vámraktárban álló lélegeztetőgépekről a Telex is forgatott riportot.

A kormány a járvány idején összesen 300 milliárd forintot költött lélegeztetőgépek beszerzésére. Azonban a Külügyminisztérium a gyanús ügyletekkel kapcsolatos iratokat állítólag megsemmisítette, és már nem közlik, hány gép porosodik a raktárakban. A bontatlan gépek tárolásából a Rogán Antal által vezetett lakáslottós cég profitálhat.