A Nádudvari Élelmiszer Kft. sikeres évet zárt

A Nádudvari Élelmiszer Kft. 2023-ban jelentős növekedést ért el, a nettó árbevétel közel negyedével bővült, és az eredmény a megelőző évi közel háromszorosára nőtt. A vállalat minden üzletágban növekedést ért el, és jelentős beruházásokat tervez a közeljövőben.

A vállalat 2023-ban 23 százalékkal növelte nettó árbevételét, amely így megközelítette a 20,6 milliárd forintot, szemben az egy évvel korábbi 16,7 milliárd forinttal. Az árbevétel mellett a pénzügyi eredmények is kedvezően alakultak, az EBITDA közel 1,7 milliárd forintot ért el, míg az adózás előtti eredmény majdnem háromszorosára, 1,19 milliárd forintra nőtt. A sikerhez hozzájárult, hogy a piaci visszaesés ellenére is sikerült növelni az értékesítési volumenet, és a gyártási hatékonyság is javult. A Nádudvari a jövőre is jelentős értékesítési volumen növekedésére számít, és egy új mirelit üzem tervezését is megkezdte, amelynek kapacitása 10 ezer tonna feletti lehet.

Nagy Ádám, a cég ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a tej-, hús- és mirelit üzletágban is sikerült növelni az értékesítési volument, annak ellenére, hogy a teljes piacon csökkenés mutatkozott. Az első negyedévi emelkedés után az év további részében jelentősen csökkentek az átadói árak, de ennek ellenére is figyelemre méltó eredményeket értek el.

Tej- és hús üzletág

A tej üzletágban a túró mellett a joghurtpiacon is meghatározó szereplővé váltak, különösen a natúr joghurtok és a réteges joghurtok piacán. A gyümölcsjoghurtok piacán is megjelentek, és további termékfejlesztéseken dolgoznak. A túrónál, amely a portfóliójukban meghatározó termék, sikerült megőrizni a pozícióikat, annak ellenére, hogy a teljes piacon visszaesett az értékesítés.

A hús üzletágban a grillkolbász, a májas és a debreceni termékcsoportokban megőrizték pozícióikat, míg a mirelit üzletágban a termékek iránti kereslet olyan erős volt, hogy a termelést folyamatosan a kapacitás maximuma körül kellett tartani.

Folytatják a fejlesztéseket

A nemzetközi piacra lépés érdekében a vállalat zöldmezős beruházást tervez, amely részben pályázati forrásból valósulhat meg. Az új, automatizált mirelit üzem a legkorszerűbb technológiákkal épülhet meg, évi több mint 10 ezer tonna kapacitással. Az üzem építésénél kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatósági és környezeti szempontokra, például az energia-ellátást jelentős részben napelemekkel tervezik biztosítani, és a szennyvíztisztító rendszert is korszerűsítik. Az új üzemegység a tervek szerint 2026 elején kezdheti meg a termelést.