A kormány 23 milliárd forinttal támogatja a hátrányos helyzetű álláskeresők szakmatanulását

A magyar kormány 23 milliárd forintos támogatást nyújt a hátrányos helyzetű munkavállalók szakmatanulására, amelyre a szakképzési centrumok pályázhatnak, és a program keretében év végéig akár 20 ezer álláskereső képzése valósulhat meg.

Hankó Balázs államtitkár bejelentése szerint a szakképzési centrumok jelentkezhetnek a támogatásra, amelynek célja a hátrányos helyzetben lévők szakmatanulása és rugalmas tanulási utak kialakítása. A program segítségével a centrumok felnőttoktatással érhetnek el 20 ezer álláskeresőt, akik a lakóhelyükön helyezkedhetnek el. A szakképzésnek egyszerre kell biztosítania a hagyományos szakmák elsajátítását, a gyártási csúcstechnológiához szükséges szakmákat, valamint a felnőttoktatást.

A GINOP Plusz program keretében megvalósuló projekt célja a 30-64 éves álláskeresők és inaktívak elhelyezkedésének segítése, kiemelten támogatva a hátrányos helyzetű állástalanokat, mint például a tartós álláskeresőket, az 50 év felettieket, az alacsony iskolai végzettségűeket, a kisgyermekeseket és a vidéki térségben élőket. A munkáltatók bér-, lakhatási, utazási és képzési támogatást igényelhetnek.

Az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint, és a GINOP Plusz keretében összesen 461,4 milliárd forint áll rendelkezésre uniós forrásból foglalkoztatási célokra. A kormány célja, hogy 2030-ra a 20-64 éves korosztály foglalkoztatási rátája a jelenlegi 81 százalékról 85 százalékra emelkedjen.

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését segítő támogatások. Magyarországon közel teljes a foglalkoztatottság, a munkaerőpiaci tartalékot az a 300 ezer inaktív ember jelenti, akiket a fenti támogatási programmal szeretnének belépésre ösztönözni - mondta Nagy Márton, nemzetgazdasági miniszter.

A munkavállalás támogatása mellett az oktatás is fontos szerepet kap. A hátrányos helyzetűek szakmatanulásához nyílt pályázat 23 milliárd forintos keretösszeggel, amely néhány héttel ezelőtt indult el. A képzésekre vonatkozóan a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal sajtóosztályának írásban feltett kérdésekre egyelőre válasz nem érkezett.