Völner Pál Audi terepjáróval lángosozott családjával

A korrupcióval vádolt Völner Pál, aki korábban a vagyonzárral kapcsolatos panaszait fejtette ki, most egy Audi Q5-ös terepjáróval látogatott el egy dunaalmási vendéglátóhelyre. A volt államtitkár nem kommentálta, hogy a jármű kinek a tulajdona, vagy milyen jogcímen használja azt.

Miközben Völner Pál, a korrupcióval vádolt volt fideszes államtitkár, többször is nyilvánosan kritizálta a családját és önmagát érintő vagyonzári intézkedéseket, április végén egy Audi Q5-ös terepjáróval vitte családját lángosozni Dunaalmáson. Egy olvasó rögzítette, amint Völner a Komárom-Esztergom vármegyei község egyik vendéglátóhelyének parkolójába érkezik.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala korábban többek között bankszámlákat, részvényeket, ingatlanokat, autókat és céges üzletrészt is zár alá vett Völner és családja esetében. A politikus fiának Porsche sportautóját és feleségének hibrid hajtású Lexus terepjáróját is lefoglalták.

Völner Pál korábban úgy nyilatkozott, hogy családjának vagyona igazolt, legális jövedelemből származik, és a hatóságok nem vizsgálták ezt megfelelően. Azt is hozzátette, hogy a vagyonzárral sújtott családtagok jogorvoslatot kértek.

A volt államtitkár jogi képviselője, Papp Gábor arra a kérdésre, hogy kinek a tulajdonában van az az Audi Q5-ös, amellyel Völner Dunaalmáson járt, és milyen jogcímen használja azt, azt válaszolta, hogy senkinek semmi köze ahhoz, hogy ügyfele milyen családi programokon vesz részt, és mivel közlekedik. A felvételek bizonyosan ügyfele és családjának hozzájárulása nélkül készültek, amelynek a magyar jog szerint – egyelőre még – jogkövetkezményei vannak.

Völner Pál és Schadl György elleni fő vádpont szerint Schadl rendszeresen pénzt adott át Völnernek, aki cserébe befolyását gyakorolta Schadl érdekeinek megfelelően. Az ügyészség Schadlra tíz, Völnerre nyolc év börtönt kért beismerés esetére, valamint mindkettőjükre jelentős pénzbüntetést és közügyektől való eltiltást indítványozott. A vád szerint Schadl korrupciós kapcsolatot alakított ki Völnerrel, aki rendszeresen 2–5 millió forintot kapott tőle – összesen legalább 83 millió forintot. Az államtitkár cserébe vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával Schadl kéréseire elintéz konkrét ügyeket, például a jól jövedelmező végrehajtói kinevezéseket. Schadl György ezt abból a pénzből finanszírozta, amit azoktól kapott, akiket a végrehajtói pozícióba segített, így összesen 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert a vád szerint. Hétből hat végrehajtó a bíróságon is elismerte, hogy ez így történt, és Schadl György pénzért cserébe segítette őket pozíciókhoz.

Az ügy akkor került nagyobb nyilvánosság elé, amikor Magyar Péter közzétette azt a hangfelvételt, amelyen volt feleségével, Varga Judittal beszél az ügy részleteiről. Ebben a beszélgetésben Varga Judit Völner Pálról azt mondta, hogy bár szóltak neki, hogy hagyja abba a tevékenységét, ő ezt nem tette meg.