Szerdai időjárás: Zivatarokra figyelmeztetnek az ország nagy részén

Szerdán a felhőzet szakadozása mellett többórás napsütésre számíthatunk, de záporok és zivatarok is érkeznek, különösen az északkeleti-keleti területeken és a Nyugat-Dunántúlon.

A kiderül.hu és a HungaroMet szerint a felhők mellett a napsütés dominál majd, de a záporok és zivatarok több helyen is megjelennek, főleg az ország északkeleti-keleti harmadában és a Nyugat-Dunántúlon. Az Időkép és a met.hu előrejelzése alapján az egész országra citromsárga figyelmeztetést adtak ki a zivatarok veszélye miatt, és felhőszakadásra is számítani kell a nyugati, keleti, valamint az észak-keleti megyékben. Az Időkép szerint reggel még többfelé készülhetünk záporokra, zivatarokra, majd napközben ezek egyre inkább az ország keleti-északkeleti felére koncentrálódnak, de délután nyugaton és délen is előfordulhatnak elszórtan.

Délután az északkeleti, keleti harmadban, ezen belül nagyobb eséllyel a Gyöngyös-Szeged vonalának szélesebb környezetében, illetve a nyugati, valamint a délnyugati határszélen ismétlődő jelleggel újabb zivatarok alakulhatnak ki, melyeket felhőszakadás, apró szemű jég és szélerősödés kísérhet. A késő esti órákra a zivatarok lassan fokozatosan lecsengenek, jelentősen csökken a számosságuk.

A szél a nyugatias irányból érkezik, és több helyen megélénkülhet, helyenként – különösen a zivatarok mentén – akár megerősödhet. Napközben hosszabb-rövidebb időszakokra mindenhol kisüt a nap, kevesebb napsütés északkeleten várható. A délnyugati, majd nyugatira-északnyugatira forduló szél sokfelé élénk, erős, zivatarok környezetében viharos lesz.

A hőmérsékletek a nap folyamán 21 és 28 fok között alakulnak, a délkeleti részeken várható a legmelegebb idő. A késő esti órákban a hőmérséklet 14 és 19 fok közé hűl vissza. Csütörtökön kevesebb helyen, elsősorban északkeleten és nyugaton, délnyugaton fordulhatnak elő elszórtan záporok, zivatarok, az ország nagy részén viszont napos-fátyolfelhős idő lesz jellemző, északon-északnyugaton élénk lökések kísérhetik az északnyugati szelet. Pénteken délnyugaton csak helyenként, máshol többfelé várható zápor, zivatar, keleten helyenként felhőszakadás, jégeső is. A déli-délnyugati szél több helyen lehet élénk, zivatarok idején erős, viharos. A legmagasabb hőmérséklet 20 és 27 fok között alakul. Hétvégén a napos időszakokat fátyol-és gomolyfelhők zavarhatják, és elszórtan továbbra is kialakulhatnak záporok, zivatarok. Szombaton a délkeleti, vasárnap a keleties szél lehet többfelé élénk, zivatarok idején erős, viharos. Délutánonként 23-29 fokot mutathatnak a hőmérők.