Sulyok Tamás és az Agronómia Kft. botrányos múltja

Gyanús körülmények között történt lőtérvásárlás és természetkárosítás is felmerült az Agronómia Kft. múltjában, melynek kapcsán Sulyok Tamás államfő neve is előkerült.

Az Agronómia Kft. neve nem csak a Csongrád megyei zsebszerződésekkel szerzett termőföldek miatt került a sajtó figyelmébe, hanem több botrányos ügy miatt is az 1990-es és 2000-es években. A cég kapcsán említést nyert egy olcsó lőtérvásárlás és természetkárosítás is.

A Délvilág 2001-ben még pozitívan számolt be a cégről, mint Deszk egyik jó példájáról, ahol a két osztrák befektető által vezetett társaság 800 hektáron gazdálkodott, és a szarvasmarhatelepüket is korszerűsítették.

Az első hírek a cég körül 1995-ben jelentek meg, amikor a honvédség egy 13,7 hektáros, korábban lőtérként használt újszegedi ingatlant adott el. Az ingatlan nyilvántartási értéke 60 millió forint volt, de a piaci értékét akár 100 millióra is becsülték, azonban az Agronómia Kft. mindössze 12 millió forintért szerezte meg.

A Honvédelmi Minisztérium szerint azonban az ingatlan eladása előnyös volt számukra, mivel egy korábbi értékbecslés alapján csak 8,6 millió forintot ért, és egy zárt pályázaton nem jelentkezett érdeklődő, így a cég 12 milliós ajánlata magasabbnak számított.

A cég akkori ügyvezetője, Gyuris Gyula nem kívánta kommentálni, hogy honnan tudták meg az ingatlan eladását, és azt sem árulta el, hogy milyen terveik vannak vele.

Később, 2007-ben a cég tulajdonában lévő egykori lőtéren lakópark építését tervezték, de a helyi önkormányzati képviselők közparkká nyilvánítását szerették volna elérni, attól tartva, hogy kivágják a területen lévő erdőt. A közgyűlési többség azonban leszavazta ezt a javaslatot.

Az Agronómia Kft. engedélyt kapott az agrártárcától, hogy a területen lévő körülbelül hat hektár erdőt kivonja a termelésből, de az ügyvezető szerint ez nem jelentette automatikusan a fák kivágását.

2008-ban ismét természetkárosítás miatt került szóba a cég, amikor fölszántottak egy védett ősgyepet Deszk határában, ami helyi védelem alatt állt, és része volt a Natura 2000 programban védettséget kapott területeknek is. Az Agronómia Kft. elismerte a felelősségét, de azzal védekeztek, hogy a hivatalos dokumentumok alapján a terület nem minősült ősgyepnek. Ezzel szemben a területileg illetékes zöldhatóság igazgatója megerősítette, hogy a felszántott terület valóban a Natura 2000 programban védett területek közé tartozik.

A cég és a botrányos ügyek kimeneteléről további információk hiányoznak, így azok végkimenetele nem ismert.