Kiszivárgó hangfelvételek és belső viták Egerben

Eger városában jelentős politikai verseny bontakozik ki a polgármesteri székért, ahol a korábbi ellenzéki támogatással megválasztott Mirkóczki Ádám most más pártok támogatásával indul újra.

A 2019-es önkormányzati választások óta Egerben mind a kormánypárti, mind az ellenzéki oldal turbulens időszakot élt meg. Mirkóczki Ádámot öt évvel ezelőtt az ellenzéki együttműködés pártjai támogatták, de idén más jelölt áll a startvonalon. A jelöltek között kormánypárti, kutyapártos, mi hazánkos és volt fideszes is megtalálható.

Mirkóczki Ádám, aki korábban a Jobbik országgyűlési képviselője és szóvivője volt, az Egységben a Városért Egyesület színeiben nyerte meg a polgármesteri ciklust 2019-ben, de 2020-ban kilépett a pártból. A 2019-es választáson Mirkóczki Ádám és a kormánypárti támogatású Habis László voltak a fő esélyesek, ahol Mirkóczki kevesebb mint nyolcszáz szavazattal győzedelmeskedett.

Az ellenzéki együttműködés pártjai részéről több kritika is érte Mirkóczki Ádámot. Ungár Péter, az LMP társelnöke és Hajnal Miklós, a Momentum országgyűlési képviselője is úgy nyilatkoztak, hogy az egri városvezető számos kérdésben eltávolodott az ellenzéktől. Mirkóczki Ádámot 2021-ben kizárták az őt támogató egyesület elnökségéből, és ezt követően kilépett a frakcióból is.

Mirkóczki Ádám a Magyar Hangnak adott interjújában kijelentette, hogy nem tekinti magát az ellenzék részének, hanem Eger polgármesterének, és nem engedi a várost pártpolitikai alapon irányítani. Az egri közéletben két hangfelvétel kiszivárgása is nagy figyelmet kapott, mindkettőn a polgármester hallható.

A június 9-i választáson Mirkóczki Ádám a Civil Közéleti Egyesület támogatásával indul, míg a Fidesz–KDNP Vágner Ákos agrármérnököt jelölte polgármesternek. Az ellenzéki együttműködés pártjai nem támogatják Mirkóczki Ádám újrázását, helyette Pál Györgyöt, az MSZP tagját, a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd-Zöldek támogatásával indítják. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt Domán Dánielt, a Mi Hazánk Mozgalom Pápai Ákost jelöli, és van egy független jelölt is, Tarsoly József.