Donáth Anna válaszolt Magyar Péter interjújára

Donáth Anna, a Momentum elnöke reagált Magyar Péter, a hvg360-nak adott interjújára, amelyben a Momentumot "bűnben fogant pártnak" nevezte.

Donáth Anna, a Momentum elnöke válaszolt Magyar Péternek, aki a hvg360-nak adott interjújában a Momentumot "bűnben fogant pártnak" nevezte, amiért a NOlimpia kampány jelentette számukra a politikai indulást. Donáth szerint Magyar Péter a rogáni propaganda szavaival támadja a pártot, és ezzel meg is bélyegezte azt a 266 151 embert, akik aláírták, hogy legyen népszavazás az olimpiarendezésről.

A pártelnök emlékeztetett, hogy a Momentum népszavazásért gyűjtött aláírásokat, és ha az olimpia nemzeti ügynek is számított volna, az nem változtatna azon a tényen, hogy a kampányuk az államcsődtől mentette meg az országot. Donáth felvetette a kérdést, hogy vajon Magyar Péter komolyan gondolja-e, hogy Magyarország, ahol az egészségügy és az oktatás romokban hever, képes lenne olimpiát rendezni.

A Momentum elnöke szerint a pártot nem bűnben foganták, hanem hazaszerető, liberális fiatalok hozták létre a rendszer és az oligarchák ellen. Donáth arra kérte Magyar Pétert, hogy nézzen tükörbe, és tegye fel magának a kérdést, hogy valóban erkölcsi referenciává akarja-e tenni az elmúlt tizennégy évét, amit a NER szolgálatában töltött.

Donáth Anna szerint Magyar Péter cselekedete nem csupán a NOlimpia-kezdeményezést támogató 266 151 ember megbélyegzését jelenti, hanem a demokratikus minimumnak is az elárulását, miszerint a fontos kérdésekben a választók véleményét kell kikérni. Magyar Péter a HVG-nek adott válaszában kijelentette, hogy nem vár semmilyen pártpolitikust, és hogy annyi kiváló jelentkezőjük van, hogy nincs szükségük levitézlett politikusokra, egy bűnben fogant pártéra sem.

A Momentum akkori elnöke, Fekete-Győr András is megszólalt az ügyben, kijelentve, hogy ők „feltétel nélkül büszkék” a NOlimpiára, mert nem hagyták, hogy „néhány NER-oligarcha az olimpia eszménye mögé bújva tönkretegye, kigazdálkodhatatlan kötelezettségvállalásokkal nyomorba taszítsa Magyarországot, elvéve ezzel a jövőjüket, de talán még a gyermekeik jövőjét is. (…) Háromezer milliárd forint ellopásától, egy potenciális államcsődtől óvtuk meg a hazánkat”.