A Hunvald-ügy egykori gyanúsítottja polgármester szeretne lenni Zamárdiban

Kilenc évig tartó bujkálás után Mexikóban és Belize-ben, a Hunvald-üggyel összefüggésben hivatali visszaélés miatt körözött Czibula-Myers Csaba polgármesterjelöltként indul a júniusi önkormányzati választáson Zamárdiban. A város jelenlegi, 18 éve hivatalban lévő polgármesterét, Csákovics Gyulát szeretné leváltani.

Czibula Csaba 2002 és 2006 között volt fideszes képviselő Erzsébetvárosban, és a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának külső tagja. A Hunvald György vezette korrupciós ügyek miatt került bajba, majd 2008 végén, amikor az ügy szereplőit őrizetbe vették, először Horvátországba, később Közép-Amerikába menekült.

Mexikóban és Belize-ben tartózkodása alatt nem kellett bujkálnia, mivel az ügyészség által kiadott nemzetközi elfogatóparancs ellenére ezek az országok nem rendelkeznek kiadatási egyezménnyel Magyarországgal. Czibula még a pontos címét is megadta a magyar hatóságoknak leveleiben.

2017-ben került újra a figyelem középpontjába, amikor a Bróker Marcsiként ismert asszony, a Kun-Mediátor vezetője Belize-ben bukkant fel. Czibula állítólag segített neki helyismeretével, és felajánlotta az ügyészségnek, hogy információkat oszt meg Bróker Marcsi hollétéről egy vádalku keretében, de az ügyészség nem fogadta el az ajánlatot.

Czibula 2017 decemberében tért vissza Magyarországra, őrizetbe vették, majd kiengedték. Távollétében elkülönített perben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték bűnsegédként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása, valamint felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés és kétrendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt.

Czibula szerint Zamárdiban ismerik a múltját, és nem titkolja azt. Úgy véli, a múltbéli tetteiből tanulva jobb ember lett, és egy második esélyt kapott az élettől. A vádalkuval kapcsolatos információkat nem kívánta megerősíteni, de azt elmondta, hogy szívesen segített volna a károsultak elégtételének megszerzésében. „Amit tettem régen, azért megkaptam a büntetésemet. Bár mindenki más is elmondhatná ezt magáról, hogy vállalja, amit csinált annak következményeivel együtt és tiszta a lelkiismerete” – mondta. „Sosem titkoltam a múltam, vállalom azt. Ha akartam volna sem titkolhattam volna, de nem akartam. Hiszem, hogy a múltam által, abból tanulva lettem jobb ember, és kaptam egy második lehetőséget és egy csodálatos feleséget, tőle meg négy gyermeket. Tehát aki amiatt megítél, az tegye a mérlegbe ezt is” – mondta.

Zamárdiban családjával jól beilleszkedett, és változtatni szeretne a városban tapasztalt feudális viszonyokon. A polgármesteri posztra történő jelölését azzal indokolta, hogy senki más nem mert indulni, és szeretne visszaadni a közösségnek abból a sok jóból, amit tőlük kapott.

A zamárdiak június 9-én három független polgármesterjelölt közül választhatnak.