Verőcei hajótragédia: A szállodahajó cseh kapitánya panaszt tett a gyanúsítás ellen

A Pest Vármegyei Főügyészség szóvivője, Nisóczi József Levente szerint a Budakörnyéki Járási Ügyészség bűnügyi felügyeletbe helyezné azt a hatvanas éveiben járó cseh állampolgárságú férfit, aki a május 18-án éjjel történt verőcei hajóbaleset szállodahajóját vezette.

A tragikus esemény során egy motorcsónak ütközött a Heidelberg nevű szállodahajóval, melynek következtében egy olasz férfi ki tudott úszni a partra, egy nőt és egy férfit holtan találtak, és öt fiatalt még mindig keresnek a hatóságok nagy erőkkel. A szállodahajó nem állt meg a baleset után, Komáromnál állították meg a hatóságok, miután észlelték, hogy sérült a hajó oldala. A BRFK Közlekedésrendészeti Főosztálya a cseh kapitányt kétrendbeli, halált eredményező segítségnyújtás elmulasztása bűntettével, valamint hatrendbeli segítségnyújtás elmulasztása vétségével gyanúsítja. A vádak szerint a férfi nem tett megfelelő intézkedéseket a baleset után, nem riadóztatta a hajó személyzetét, és nem állította meg a hajót a mentés érdekében.

A gyanúsított kapitány, Michal L. panaszt tett a gyanúsítás ellen, állítása szerint nem követte el a rá terhelt bűncselekményeket, de nem kívánt vallomást tenni. A férfi kényszerintézkedésének ügyében a Budakörnyéki Járásbíróság döntött, és az ügyészség szerdán délelőtt közölte, hogy indítványozta a férfi bűnügyi felügyeletét azzal, hogy ne hagyhassa el Budapest közigazgatási területét, első körben négy hónapig. A Budakörnyéki Járásbíróság a szerdán, 12:00 órakor tartott ülésen foglalkozott az indítvánnyal, és a bíró az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a bűnügyi felügyeletet szeptember 22-ig.

A hajóbalesetben érintett kisgéphajón összesen nyolcan utaztak, akik egy fesztiválról tartottak haza a Dunakanyarban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője, Csécsi Soma elmondta, hogy a kishajón utazók mind felnőttek voltak, közülük ketten meghaltak és öten eltűntek. Az RTL információi szerint a kishajón egy buliból utazott haza egy társaság, és többen nyilatkozták, hogy este tíz után csattanást hallottak, valamint látták, ahogy a szállodahajó felkapcsolja a reflektorokat, de nem állt meg.

A Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője az M1 aktuális csatornán hétfő reggel a verőcei hajóbalesettel kapcsolatban azt mondta, hogy ameddig nincs meg minden eltűnt ember, nem mondható ki, hogy ők valójában áldozatok, de kijelentette, hogy minimális a túlélés esélye.

A Budapest Környéki Törvényszék közleménye szerint a motorcsónakot vezető férfi ittasan vezethette a hajót, indokolatlan irányváltoztatásokkal, és a szállodahajóval való ütközés után a kisgéphajó elveszítette felúszóképességét, és a szállodahajó maga alá gyűrte. A szállodahajó kapitánya észlelte a becsapódást, de változatlan sebességgel továbbhaladt, nem segített a baleset sérültjeinek, a vízbe esett személyeknek, és a személyzetet sem értesítette, a mentési protokollt sem hajtotta végre. A gyanúsított cseh állampolgár, de van Magyarországon bejelentett tartózkodási helye, és a törvény szerint kiszabható, három évig terjedő szabadságvesztésre való tekintettel, a bíróság megalapozottnak látta a bűnügyi felügyelet elrendelését.