Fedezze fel a szív egészségét egy kardiotanösvényen

A Budapesti Szent Ferenc Kórház által létrehozott kardioösvény-program új helyszínnel bővült, az iszkaszentgyörgyi kastélyparkban két új útvonallal várják a kirándulókat, ahol a szív egészségi állapotáról kaphatnak visszajelzést.

A kardiotanösvények célja, hogy a séta vagy túra során a résztvevők terheléses pulzusméréssel információt szerezzenek szívük állapotáról. Az információs táblákkal ellátott útvonalakat úgy alakították ki, hogy a hossz és a szintemelkedések révén a túrázók megállásokkal mérhetik a pulzusukat. A nyugalmi pulzusméréssel kezdődő túra végére kialakul egy kép a pulzus nyugalmi és terheléses változásairól. A mért adatokat a kórház értékeli ki, és a túralapon megadott email címre küldik a visszajelzést.

A túralapot a kiindulóponton lehet beszerezni, és a túra végén a gyűjtőládába dobva kérhető a kiértékelés. Az egészségesek számára a program a megelőzést szolgálja, míg a szív-érrendszeri, magasvérnyomás-betegséggel élők és cukorbetegek esetében a szövődmények megelőzését és késleltetését célozza. Amennyiben eltérést észlelnek, a kivizsgálást javasolják. A Szent Ferenc Kórház orvosai a programnak köszönhetően már több mint 50 esetben találtak olyan betegséget, amely egészségügyi gondozást igényelt.

A "Út az egészséghez" program keretében eddig kilenc helyszínen jöttek létre egészségmegőrző és rehabilitációs célú túraösvények Magyarországon. Az iszkaszentgyörgyihez hasonló kardioösvényeket többek között Hárshegyen, a Normafánál, Újpesten, Óbudán, Veresegyházán, Miskolcon, Kékestetőn és Pécsett is megtalálhatjuk. További információkért látogasson el a szentferenckorhaz.hu weboldalra.

Az érdeklődőknek érdemes felkészülniük a változatos terepviszonyokra és a különböző nehézségi fokú pályákra, hogy mindenki megtalálhassa az erőnlétének megfelelőt.

Így mérhetjük meg a pulzusunkat

A pulzus kitapintható a test több pontján, ahol a nagyobb artériák közelebb helyezkednek el a bőrhöz, például a nyakon, térdhajlatban vagy a halántékon. A csuklón azonban a legkönnyebb a mérés, mivel itt az ér a bőr közelében helyezkedik el, és alatta csont található.

Útjelzők a fákon

A kardiotanösvényeket a szívben kanyargó út szimbóluma jelöli. A piros szív jelzést használják a fákon, és ahol az elágazásoknál összekeverhető lenne az útvonalak iránya, ott kék és piros, illetve három lehetőség esetén kék, piros és zöld színekkel különböztetik meg az eltérő hosszúságú és útvonalú tanösvényeket.