„Máig nem tudom, miért kegyelmeztek meg, talán a könnyeink hatották meg őket” - interjú Charlie-val

Charlie – ma már mindenki egyszerűen csak így ismeri. Hosszú és kalandos pályafutása során külföldön zenélt évtizedekig, miközben itthon szinte elfeledték. A Tátrai Banddel és saját zenekarával érte el a hazai sikereket, és most, 77 évesen, életútját egy könyvben (Charlie – 77 sztori), egy hét plusz hét vidéki várost érintő turnéval és egy Aréna-bulival ünnepli.

Charlie művésznevét egy barátja adta neki, aki a kis Karcsit látva, aki állandóan magával cipelte első hangszerét, a trombitát, így szólította: „Itt jön a kis Charlie Parker!”. Egy budai étteremben történt találkozónk során Charlie bácsiként mutatkozott be, és elmondta, hogy sosem élte túl a rock and roll életformát, és a zene munka, amit nem lehet részegen csinálni.

A közönség ma is kiabálja neki, hogy „Charlie! Jég dupla whiskyvel!”, de a felesége halála óta már nem jár el, és zenét sem hallgat. A könyvében 77 sztoriban meséli el életét, amelyek között számos kalandos történet szerepel.

Charlie és zenekarai már a 60-as években is sikeresek voltak klubszinten, de az akkori rendszerben nem kaptak igazi áttörési lehetőséget, így külföldön próbálkoztak. Az Interkoncert vezetőjének ajánlatára Jugoszláviába, majd Szudánba mentek, ahol többek között egy helyi milliomoscsemete révén luxusban éltek.

Charlie életveszélyes kalandjairól is mesél, mint amikor Prizrenben sörösüvegekkel dobálták meg őket, vagy amikor Irakban egy kaszinóban játszottak, és majdnem megölték őket. Ezek után több közel-keleti helyszínen is zenéltek, de végül hazatértek.

Hazatérve a Generál együttes tagjaként sem kaptak nagy lehetőségeket, így Charlie Skandináviába igazolt, ahol jól keresett, de nem volt a családjával. Negyvenéves korában tért haza végleg, és ekkor kezdődött a második hazai karrierje. A Tátrai Banddel és a Charlie Banddel sikeres lemezeket adtak ki, és számos díjat nyertek.

Charlie ma már nem rohangál a színpadon, de a hangja még bírja, és amíg tud, addig zenél. Összességében szerencsés embernek tartja magát, hiszen sok mindent megúsztam, és a zene mindig átlendítette a nehéz helyzeteken. Az Aréna-buliján a fia zenekara is fellép majd, és Charlie szerint náluk csak a zene van, ez a lényeg.