A szegedi Fidesz önkormányzati képviselőjének távozásáról

Maróti Gábor, a Fidesz szegedi háttérembere, telefonon közölte Chovanecz Katával, hogy nem indulhat a 2024-es választásokon, amit egy hangfelvétel is rögzített, az Átlátszó értesülései szerint.

Maróti Gábor, akit Kubatov Gábor helytartójának is neveznek Szegeden, egy hangfelvételen azt mondta Chovanecz Katának, hogy befejeződött a képviselőtestületi munkája, és bár a jövőben is számíthat rá, de a politikai szerepvállalást el kell engednie. Chovanecz Kata, aki 2019-ben került be a szegedi közgyűlésbe, nem kommentálta a felvételt, a Fidesz pedig nem válaszolt az Átlátszó kérdéseire. A beszélgetés nyugodt hangnemben zajlott, fenyegetőzés vagy kiabálás nélkül.

Chovanecz Kata a képviselősége alatt több ügyet is felkarolt, például a szegedi lakásrendelet átalakítását, amelyet a szegeder.hu is részletezett. A Kúria döntése szerint a rendelet törvénybe ütközik, mivel lakbérkedvezményes bérbeadást sorol fel a költségelvű bérbeadás esetei között.

A képviselőnő a lakók érdekeit képviselve több díjcsökkentést is elérte, például a vízdíj és a külön szolgáltatások díjának csökkenését, valamint a közjegyzői díj és a térítési díj eltörlését a lakásba költözés előtt.

A Fidesz szegedi tagozata 2023 őszén tisztújítást tartott, ahol a DK-s múlttal rendelkező új elnököt választottak, ami felháborodást váltott ki a tagok körében. Chovanecz Kata a felvételen érdeklődött, hogy a 11-es körzetben már nem kell-e dolgoznia, mire Maróti azt válaszolta, hogy nem.

Chovanecz Kata április 19-én mondott le alelnöki tisztségéről és szüntette meg Fidesz-tagságát, és június 9-én független jelöltként indul az önkormányzati választáson.

A Fidesz szegedi szervezetének kommunikációjában más témák kerülnek előtérbe, mint például Brüsszel akarata vagy a háború, de Chovanecz Kata vagy a helyi elnök, Rádi Feríz nem szerepel a posztokban. A Fidesz nem reagált az Átlátszó kérdéseire Chovanecz lemondásával és a hangfelvétellel kapcsolatban.

Segesvári Csaba