Kiadós esők enyhíthetik az aszályt

A következő egy hétben várható záporok enyhíthetik a szárazságot, ami jelenleg a növények számára kritikus helyzetet teremt az ország nagy részén – közölte az MTI a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésére hivatkozva.

A talaj felszín közeli rétegei már rendkívül szárazak, különösen a délnyugati országrészben és a Szamosköz, Krasznaköz kivételével. A növények számára hasznosítható nedvességmennyiség sok helyen kevesebb mint 30 százalékát tartalmazza, és a középső talajréteg is jelentős nedvességveszteséget szenvedett az elmúlt hét során.

A mélyebb talajrétegek viszont még megőrizték a tél első felében felhalmozott nedvességtartalmukat, ami egy esetleges nyári aszály esetén fontos tartalékot jelenthet.

Az őszi vetések fejlődése két-három héttel előrébb tart a megszokottnál, a kalászosok virágzásnak indultak, az őszi káposztarepce pedig a magképződés fázisában van. A kalászosok és a repce többségében még elegendő nedvességet találnak a talajban, de az optimális fejlődéshez több csapadékra lenne szükségük.

A napraforgó és a kukorica, amelyek még csak sekélyen gyökereznek, az ország nagy részén aszályos körülmények között fejlődnek. A korai gyümölcsök, mint a szamóca és a cseresznye érését elősegítette a napos idő, de a gyümölcsök méretének növekedéséhez több nedvességre lett volna szükség.

Az időjárás-előrejelzés szerint a következő egy hét változékonyabb időjárást hoz, több csapadékkal. Szombat reggelig területi átlagban 5 és 15 milliméter közötti csapadék várható, helyenként ennél jóval több is eshet.

A hétvégén kevesebb helyen kell záporokra és zivatarokra számítani, de a következő hét elején, hétfőn és kedden ismét nagyobb területen várható csapadék. Összességében a következő egy hétben az ország jelentős részén 30 és 50 milliméter közötti csapadékmennyiség valószínű.