ATV új vitát szervez Karácsony távollétében

Vitézy Dávid közösségi médiában közzétett bejegyzése alapján az ATV új vitát szervez, amelyre több párt listavezetőjét is meghívták, köztük Karácsony Gergelyt, aki korábban távol maradt a főpolgármester-jelölti vitától.

Vitézy Dávid Facebook-posztjában említést tett arról, hogy az ATV új vitát, azaz listavezetői vitát szervez, miután szerinte "Karácsony Gergely megfutamodott a csatorna főpolgármester-jelölti vitájától tegnap" . A május 26-ra tervezett vitára Vitézy Dávidon kívül meghívást kaptak Baranyi Krisztina (Kutyapárt), Donáth Anna (Momentum), Grundtner András (Mi Hazánk), Karácsony Gergely (DK-MSZP-Párbeszéd), Magyar Péter (Tisza), Szentkirályi Alexandra (Fidesz) és az LMP listavezetője .

Vitézy a posztban kifejtette, hogy elfogadta az ATV felkérését, és reményét fejezte ki, hogy Karácsony Gergely és Szentkirályi Alexandra nem talál ki újabb kifogásokat, valamint hogy a többi meghívott is elfogadja a vitára való meghívást . Továbbá megjegyezte, hogy "természetes volt, hogy elfogadtuk tegnap a Partizán meghívását is, az indulók közül eddig egyedüliként" .

Karácsony Gergely szerdán jelezte, hogy csak a Partizán főpolgármester-jelölti vitájára megy el, az ATV által szervezettre nem . A Media1 szerint Simon András, Budapest Főváros Polgármesteri Hivatalának kommunikációs igazgatója arról tájékoztatta az ATV vezérigazgatóját és hírigazgatóját, hogy Karácsony nem venne részt a csatorna főpolgármester-jelöltek számára szervezett élő, Voks 2024 című vitaműsorában. Ezt azzal indokolták, hogy Karácsony már korábban igent mondott a Partizán főpolgármester-jelölti vitájára, és nem szeretne több olyan vitán részt venni, ahol csak kettő, esetleg három jelölt van, mivel az „azt a hamis látszatot keltheti, mintha mindössze két, esetleg három jelölt lenne” .

A DK-MSZP-Párbeszéd közös EP-listájának vezetője, Dobrev Klára, aki 2026-os miniszterelnök-jelöltnek is készül, országjárásának szolnoki állomásán járt, ahol a helyi kampányeseményen részt vett. Dobrev Klára és a párt aktivistái a városközpontban tartottak kampányfórumot, ahol a DK kampányfőnöke, Molnár Csaba Magyar Péter hiteltelenítésére helyezte a hangsúlyt, akit Orbán Viktor "mindkét problémájára a tökéletes megoldásnak" nevezett, utalva arra, hogy Magyar Péter a Fidesz által küldött személy lehet az ellenzék megosztására .

Dobrev Klára a kampányeseményen hangsúlyozta, hogy a Fidesz hatalma megrendült a magyar vidéken, és hogy a DK-MSZP-Párbeszéd szövetségének célja Orbán Viktor rendszerének leváltása. Az interjúban Dobrev Klára kijelentette, hogy minden demokratával kész kezet nyújtani, aki Orbán rendszerét akarja leváltani, és bízik abban, hogy a baloldali szociáldemokrata ajánlat, amit képvisel, a kiút az ország helyzetéből lehet .