Nánási Pál és a mesterséges intelligencia kihívásai

A mesterséges intelligencia (MI) térhódítása komoly kihívások elé állítja Nánási Pált, aki fotósként aggódik a jövője miatt.

A technológia fejlődése mindennapjaink szerves részévé vált, és számos területen nélkülözhetetlen, mint például az önvezető autók, keresési találatok, arcfelismerés és chat botok esetében. Nánási Pál, aki évtizedek óta foglalkozik fotózással, most először érzi úgy, hogy a munkája kerülhet veszélybe a mesterséges intelligencia előretörése miatt.

Nánási elmondása szerint már hosszú évek óta fotózik, és bár tisztában van az MI képességeivel, mégis aggodalmakat érez a jövőt illetően. Egy alkalommal, amikor egy körtét fotózott meg a konyhájában, az MI által készített kép jobbnak bizonyult, mint az általa megörökített gyümölcs. Ez a tapasztalat ráébresztette, hogy a mesterséges intelligencia képes lehet olyan munkákat elvégezni, amelyeket korábban csak profi fotósok tudtak.

Nánási úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia jelentős hatással lesz a kreatív iparra, és bár nem hiszi, hogy teljesen elveszi a munkáját, komoly változásokra számít. A fotóművész hangsúlyozza, hogy fel kell kötni a gatyát a mesterséges intelligenciával való szembenézéshez, és elismeri, hogy az AI olyan dolgokra képes, amelyeket korábban elképzelhetetlennek tartott.