Moody's értékelése Izrael államadós-besorolásáról

A Moody's Ratings megerősítette Izrael "A2" szintű, elsőrendű befektetői adósságkötelezettségeinek besorolását változatlan negatív kilátással, figyelembe véve a fennálló geopolitikai kockázatokat és a gazdasági előrejelzéseket.

A nemzetközi hitelminősítő szerint Izrael devizában és hazai valutában fennálló adósságkötelezettségeinek besorolása tükrözi a megnövekedett izraeli kitettséget a geopolitikai kockázatokkal szemben. A Moody's kiemelte, hogy Izrael elsőbbségi devizaadósság-kibocsátásainak minősítése továbbra is a lehetséges legjobb, az "Aaa" szintet tartja, mivel az amerikai kormány visszavonhatatlan, igény szerinti garanciavállalása áll mögöttük.

A hitelminősítő előrejelzése szerint a konfliktus Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet, valamint Irán és a Hezbollah libanoni síita milícia között folytatódni fog. A Moody's szerint a negatív kilátás a lefelé ható kockázatokat tükrözi, és nem elhanyagolható annak a kockázata, hogy a helyzet nyílt katonai konfliktussá fajul Izrael és a Hezbollah, vagy közvetlenül Izrael és Irán között.

A gazdasági előrejelzések szerint az izraeli hazai össztermék (GDP) az év egészében alig 0,6 százalékkal növekszik, de a hitelminősítő reményei szerint, ha az ellenségeskedések az év folyamán véget érnek, jövőre fellendülés kezdődhet az izraeli gazdaságban.

A Moody's megjegyezte, hogy az idei első negyedévben a költségvetési bevételek csak 0,3 százalékkal, míg a kiadások 38 százalékkal nőttek éves összevetésben. A cég szerint a bevételi és a kiadási oldal az év során valamelyest normalizálódik, bár a kiadások a belátható jövőben magasabbak maradnak a Hamász tavaly októberi terrortámadása előtt előirányzott szinteknél.

A Moody's azzal számol, hogy az izraeli államháztartási hiány a hazai össztermékhez mért aránya az idén 7,8 százalék körüli szintre emelkedik, ami egy százalékponttal magasabb a hitelminősítő által februárban valószínűsített deficitnél. A hitelminősítő februárban egy fokozattal rontotta Izrael adósságkötelezettségeinek besorolását, és negatív kilátást állapított meg a most megerősített új osztályzatra.

A Moody's szerint a GDP-arányos izraeli államadósság-ráta középtávon hozzávetőleg tíz százalékponttal lesz magasabb a tavaly prognosztizált szintnél.