Szex utáni fejfájás: Tények és tévhitek

Sokan úgy vélik, hogy a szex fejfájást csillapíthat, ám vannak, akiknél éppen ellenkező hatást vált ki a nemi aktus. A szexuális együttlét során jelentkező fej- vagy nyakfájás, ismert mint PHASA, két különböző formában jelentkezhet, és a férfiakat gyakrabban érinti, mint a nőket.

A szexuális aktivitás során jelentkező fejfájásnak két típusát különböztetik meg: az egyik fajta fokozatosan erősödik a szexuális aktus során, míg a másik típusban az intenzív fejfájás az orgazmus előtt vagy alatt jelentkezik. Az intenzív fejfájás időtartama változó, egy perctől akár 24 óráig is tarthat, az enyhébb fájdalom pedig akár három napig is elhúzódhat.

A koitális fejfájás, amely a lakosság 1-1,6 százalékát érinti élete során, valószínűleg ennél gyakoribb, mivel sokan nem jelentik, részben a szexuális aktushoz fűződő tabuk és stigmák miatt. A jelenség pontos okai nem tisztázottak, de a magas vérnyomásban szenvedők és a gyakori fejfájás vagy migrén által érintettek nagyobb kockázatnak vannak kitéve. A fej és a nyak körüli vénák rendellenességei is okozhatják a koitális fejfájást.

Egy esetben egy 61 éves nő az Egyesült Államokban szex után agyvérzést szenvedett, és aszpirint szedett a fejfájására, ami hozzájárulhatott a vérzéséhez. Az aszpirin vérhígító hatása miatt katasztrofális lehet a vérzésben szenvedők számára, de a nő a jelentések szerint mára teljesen felépült.

A szex közbeni agyvérzés az USA-ban nem ritka, 12-ből 1 agyvérzéses beteg a nemi aktus után kerül műtőbe. A fizikai megerőltetés más formái, mint a futás, nehéz súlyok emelése, tüsszögés, WC-n való erőlködés, és az erős nevetés is okozhatnak agyvérzést.