A Windows 11 frissítése: nagyobb biztonság, de lassabb rendszer

A Microsoft tervei szerint a Windows 11 idei nagy frissítése után alapértelmezésben aktiválódik a BitLocker lemeztitkosítás, ami növeli a biztonságot, de csökkentheti a teljesítményt.

A Windows 11 éves nagy frissítése (24H2) fontos változást hozhat: a telepítéskor ezentúl alapértelmezés szerint aktiválva lesz a BitLocker nevű lemeztitkosítás. A német nyelvű Deskmodder észrevételei szerint az új Windows 11 egy megújított telepítővel érkezik, amely automatikusan elkezdi a lemezek titkosítását a BitLockerrel. Nem csak a drágább változatokban, hanem a legolcsóbb, Home kiadásban is elérhető lesz ez a funkció.

A BitLocker titkosítás gyakorlatilag feltörhetetlenné teszi a rendszert, még akkor is, ha az eszköz illetéktelen kezekbe kerül. A Gépházban azonban lehetőség van a BitLocker kikapcsolására az Adatvédelem és biztonság menüpont alatt.

A Neowin szerint a BitLocker szoftveres titkosítása jelentős teljesítményvesztést okozhat, még a legerősebb SSD-k esetében is. Ha a felhasználó kizárja magát a rendszerből és nem mentette el a visszafejtési kulcsokat, az adatok visszanyerése lehetetlen.

A Deskmodder cikke alapján nem világos, hogy a telepítéskor a Windows felajánlja-e a titkosítást, vagy ez elkerülhetetlen lesz. Amennyiben valaki nem tárol bizalmas adatokat a gépén, érdemes lehet kikapcsolnia a BitLockert, akár utólag is.

A Windows 11 idei frissítésének további újdonságairól a HVG Tech rovatának Facebook-oldalán olvashatnak bővebben.