Ultrahangos hideg kávéfőzés: forradalmi gyorsaság

Az ultrahangos technológia alkalmazásával a hideg kávéfőzési idő drasztikusan csökkenthető, a 24 órás áztatási folyamatot pár perc alatt végezhetjük el.

A hideg kávéfőzés hosszadalmas folyamat, mely során a kávéőrleményt hideg vízben áztatják, ezáltal csökkentve a kávé kesernyés ízét. Azonban a New Scientist által ismertetett új módszer, mely ultrahanghullámokat használ, lehetővé teszi, hogy a főzési időt 24 óráról néhány percre csökkentsük.

A cold brew kávé népszerűsége a kevésbé keserű ízének köszönhető, de a hagyományos módszer hűtőszekrényt igényel és akár egy teljes napot is igénybe vehet, mire a kávé fogyasztásra kész állapotba kerül. Francisco Trujillo, az Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársa és csapata azonban egy ultrahangos eljárást dolgozott ki, amely gyorsítja a folyamatot.

Az ultrahangos berendezés használata során az akusztikus kavitáció segítségével a kávéőrleményt szétzúzzák, így gyorsítva az ízek kivonását. Bár az eredeti cél az antioxidánsok kinyerésének növelése volt, a módszer meglepően jó minőségű kávét eredményezett.

A kutatók tovább finomították az eljárást, hogy az már meglévő eszpresszógépekkel is kompatibilis legyen, és a kezdeti berendezés költségeinek csak töredékéből megvalósítható legyen. A preferált technika 60 másodperces ultrahang alkalmazása, 12 másodpercenként egy kis mennyiségű víz pumpálásával, de 3 perces főzési idővel is kísérleteztek.

Az ultrahangos hideg eszpresszó különlegessége, hogy ellentétben a hagyományos forró eszpresszóval, a kávéőrleményt nem nyomkodják össze, és az így előállított kávé színe is eltér a hagyományos hideg főzetekétől. Trujillo szerint ez a technológia megnyitja az utat a kávézók és éttermek felé, lehetővé téve, hogy a fogyasztók otthon is élvezhessék az ultrahangos hideg főzetet kevesebb, mint három perc alatt.