ISW: Putyin teljes ország megszerzésére készülhet

Az Institute for the Study of War (ISW) legújabb jelentése szerint az orosz külügyi szóvivő, Marija Zaharova nyilatkozata arra utalhat, hogy Oroszország Moldova egészének ellenőrzését célozza meg.

Az ISW szerint a Kreml retorikájában bekövetkezett jelentős változás figyelhető meg, amikor Zaharova a moldovai kormányt náci típusú „népirtással” vádolta, ami azt sugallja, hogy Moszkva nem csak a Dnyeszter Menti Köztársaság és Gagauzia régiók feletti ellenőrzést kívánja megszerezni. Zaharova a Győzelem napja alkalmából adott interjújában Maia Sandu moldovai elnököt és kormányát „eugenikus” gyakorlatok folytatásával vádolta, ami a náci Németországhoz hasonlítható.

A moldovai kormányra nehezedő vádak között szerepel a „moldáv nyelv” helyettesítése román nyelvvel, amit Zaharova „az egész népesség elleni genocídium” alapjainak lefektetésével hozott összefüggésbe, annak ellenére, hogy a moldáv nyelv nem létezik, hanem a Szovjetunió találmánya volt. A külügyi szóvivő szerint Sandu távozása után is megmarad a moldáv nyelv, kultúra és identitás, és azt sugallta, hogy a Nyugat-barát elnök az ősszel esedékes elnökválasztáson megbukhat.

Az ISW felhívja a figyelmet arra, hogy Oroszország gyakran használja az orosz ajkú lakosság védelmét indokként külföldi agressziói igazolására, mostanában azonban egyre inkább a külföldi kormányok „nácizmussal” való vádolását alkalmazza. Zaharova mostani nyilatkozatában nem említette az orosz ajkú lakosság védelmét, ami arra utalhat, hogy a Kreml tervei Moldova egész területére kiterjedhetnek.

A Kreml-barát moldovai ellenzék részvétele a Győzelem napi parádén Moszkvában, valamint Ilan Șor oroszbarát moldovai oligarcha, Evghenia Guțul és Marine Tauber jelenléte azt jelzi, hogy a Kreml ezeket a szereplőket használhatja Moldova destabilizálására és az uniós csatlakozási folyamat megtorpedózására. Guțul, Șor és Tauber a Győzelem nevű választási blokk vezetői, amely elnökjelöltet indítana a moldovai elnökválasztásokon.

Az ISW szerint a Győzelem napi parádén való részvételük arra utal, hogy a Kremlnek komoly tervei vannak Moldovával kapcsolatban, amelyek túlmutatnak Gagauzia területén.