Autóvásárlás vagy lízing: Melyik a jobb választás?

Az autóvásárlás és az autólízing közötti döntés nem egyszerű, hiszen mindkét opció rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal. Az Auto Bild szakértői összegyűjtötték, hogy kinek melyik lehetőség éri meg jobban.

Ha új autót szeretne vásárolni, több lehetősége is van, beleértve a vásárlást és a lízinget is. A lízing előnyei közé tartozik, hogy általában új vagy fiatal használt autókat lehet így használni, kevés szervizköltséggel, modern felszereltséggel, és lehetőség van gyakori járműcserére. Kis összegű előlegfizetés szükséges, vagy akár előleget sem kérnek, és a pénzét meg is tarthatja. Ha vállalkozása van, a lízingrészleteket adóként levonhatja. Azonban az autó a lízingcég tulajdonában marad, használati korlátozásokkal jár, és a biztosítás fajtáját nem a lízingelő választja ki. A lízingszerződést nehéz idő előtt felmondani, és minden szervizintervallumot be kell tartani.

A lízing költségei magánszemélyek számára magasabbak lehetnek, mint az autóvásárlásé, de előnye, hogy havi részleteket fizet, és nem a teljes vételárat. A lízingelés lehetővé teszi, hogy több autót béreljen, mint amennyit megvásárolhatna, és nem kell hosszú időre elköteleznie magát egy adott jármű mellett. A karbantartás vagy a gépjármű-biztosítás beépíthető a lízingszerződésbe, és ha a szerződésben foglalt kilométereket nem lépi túl, nem kell plusz költségek miatt aggódnia.

Az autólízing olyan magánszemélyeknek éri meg, akik a fix havi törlesztőrészleteknek köszönhetően a tervezhetőséget részesítik előnyben, és nem szeretnék három évnél hosszabb ideig megtartani az autót. A különböző futamidők rugalmasságot biztosítanak, és a törlesztőrészletek gyakran alacsonyabbak, mint a finanszírozásnál.

Az autóvásárlás előnyei között szerepel, hogy a jármű a vevő tulajdonában van, szabadon használható vagy eladható, és a tulajdonos dönti el, milyen biztosítást választ. A havi költségek alacsonyabbak lehetnek, de váratlan költségek is felmerülhetnek, nagy összeget kell kiadni egyszerre, a vevő viseli az értékvesztés költségét, és maradványérték-kockázat áll fenn.

Az autóvásárlás jelentős költségvonzattal jár, és gyakran finanszírozási lehetőséget is igénybe kell venni. Ha hitelt kell felvenni, az drágább lesz, de ha egy összegben ki tudja fizetni a járművet, nem kell a részletfizetés miatt aggódnia. Új vagy alig használt autó vásárlásakor különösen nagy az értékvesztés, de a jármű a vevőé lesz, és szabadon dönthet arról, hogy mit kezd vele.

Ha Ön rendelkezik a teljes összeggel az autóvásárláshoz, akkor közvetlenül egy összegben kifizetheti a járművet, és esetleg kedvezményt is igénybe vehet. A vásárlás vagy a finanszírozás akkor éri meg, ha hosszú távra szeretne autót vásárolni, és szeretne elköteleződni mellette.