Donald Trump hadat üzenhet az amerikai jegybank függetlenségének

Donald Trump volt amerikai elnök a hírek szerint módosítaná az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) függetlenségét, és személyesen vele kéne konzultálni a kamatdöntésekről.

Donald Trump republikánus elnökjelölt szövetségesei olyan javaslatokat dolgoznak ki, amelyek a választási győzelme esetén megpróbálnák csorbítani a Federal Reserve függetlenségét – számolt be a The Wall Street Journal, az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva. Egy ilyen módosítás alapjaiban változtatná meg a nemzetközi gazdálkodást.

A jelentés szerint a volt amerikai elnök szövetségeseiből álló munkacsoport egy nagyjából 10 oldalas dokumentumot készített, amely a központi bankra vonatkozó politikai víziókat tartalmazza. Ebben megfogalmazták, hogy Donald Trumppal konzultálni kellene a kamatdöntésekről, és joga lenne eltávolítani Jerome Powellt, a Fed elnöki posztjáról, mielőtt 2026-ban lejár a mandátuma.

Külön érdekesség, hogy Donald Trump korábban javasolta Powellt az amerikai jegybank élére, de nem sokkal később ellene fordult. Februárban kijelentette, hogy nem nevezi ki újra Powellt, és úgy vélte, hogy a Fed vezetője csökkentené a kamatlábakat, hogy segítse Joe Biden elnök újraválasztási esélyeit.

Az amerikai lap nem tudta megállapítani, hogy a volt elnök tudott-e az elképzelésekről vagy azt aláírta-e. Néhány, az ügyre rálátó forrás szerint a munkacsoport a feladatra megkapta az áldását és a volt elnök informális megbeszéléseket folytatott tanácsadóival a Fed vezetésére vonatkozó lehetséges jelöltekről.

Trump kampánycsoportja a jelentést bagatellizálva megosztott egy korábbi nyilatkozatot a Reuters-szel: „Ha egy üzenet nem közvetlenül Trump elnöktől vagy kampánycsapatának felhatalmazott tagjától származik, akkor a jövőbeli elnöki személyzeti vagy politikai bejelentések semmilyen aspektusa nem tekinthető hivatalosnak”.

A dollár a világ pénzneme, és a Fed jelenleg politikai felügyelet nélkül, önállóan határozhatja meg a monetáris politikát. Ennek bármilyen megváltoztatása komoly hatást gyakorolna a nemzetközi gazdálkodásra.