A tőzsdei eredmények és a piaci reakciók

A befektetők szigorúan büntetik azokat a részvényeket, amelyek csalódást keltő eredményeket produkálnak, míg a jó számokat árfolyamemelkedéssel honorálják. A vezető tőzsdék hangulatát a vállalati gyorsjelentések határozzák meg, és a piac technikailag még teret ad a korrekcióknak.

A S&P 500-as részvényindex az elmúlt héten 5 százalékkal erősödött, ami jelentős részben kompenzálta a korábbi veszteségeket. A piacot a legnagyobb vállalatok jelentései mozgatják, és a várakozásokat felülmúló eredményeket árfolyamemelkedéssel jutalmazzák, míg a csalódást keltő számokat a szokásosnál durvábban büntetik.

A JPMorgan stratégái szerint az S&P 500-as index kosarában a becsléseket felülmúló jelentések után az adott cég részvényei átlagosan csak 0,2 százalékkal verik meg a piacot, míg az attól elmaradó profitszámok után átlagosan 4 százalékos az alulteljesítés. A Meta Platforms részvényei például több mint 10 százalékot estek egyetlen nap alatt a csalódást keltő jelentés és előrejelzések hatására.

A befektetők már a várt nyereségnövekedés jelentős részét beárazták, ami azt jelenti, hogy a pozitív számok kisebb mozgást tudnak okozni felfelé, míg a rosszabbak hevesebb negatív reakciót váltanak ki.

A piaci korrekciók és a kamatok hatása

A 10 éves amerikai államkötvény hozama a héten elérte a 4,74 százalékot, ami november eleje óta a legmagasabb szint. Ez a magas hozam rontja a részvények vonzerejét, mivel a jövőbeli nyereségek diszkontálása magasabb lesz, és a kockázatmentes befektetéseken elérhető nyereség is nő.

Az S&P 500-as index áprilisban letörte 50 napos mozgóátlagát, ami utoljára tavaly augusztusban történt meg. Ezt követően egy közel 3 hónapig tartó ingadozás következett, amely során a vezető index több mint 10 százalékot esett.

A technológiai szektorban még érzékenyebb árfolyammozgásokat tapasztalhatunk, ahol a Nasdaq Composite index veszteségei a korrekciós hullámban elérhették a 15 százalékot is. Azonban a technológiai index és a piac egésze is további esésre számíthat anélkül, hogy ez ciklikus fordulót jelentene.