Fizess okosan külföldön: miért hasznos egy devizakártya?

Kezdődik az utazási szezon, és a külföldi pihenés során a devizakártya használata jelentős könnyebbséget jelenthet a hagyományos bankkártyákhoz képest. A Gránit Bank által támogatott cikkünkben a devizakártya előnyeit vesszük górcső alá.

A modern bankkártyák korában már nem jelent gondot a külföldi fizetés, hiszen a legtöbb országban elfogadják őket, így nem szükséges készpénzt váltani utazás előtt. Azonban a forintos bankkártyák használata külföldön nem mindig előnyös, mivel minden tranzakció devizaváltási folyamatot indít el, ami meglepetéseket okozhat a végösszegben.

Hogyan történik a fizetés külföldön, forintos kártyával?

A külföldi fizetés során először fedezetellenőrzés történik, majd a szükséges összeg zárolása az aktuális piaci árfolyamon. A tranzakció elszámolása azonban egy-két munkanap alatt történik, ami alatt az árfolyam változhat, így a végösszeg magasabb is lehet. A dinamikus devizaváltás (DCC) szolgáltatás fix árfolyamot kínál, de extra költségekkel járhat.

Devizakártya: a pontos és rugalmas megoldás

A devizakártyák használata egyszerű és gyors megoldást nyújt a külföldi fizetésre. A Gránit Banknál például a mobilalkalmazáson keresztül költségek nélkül, az aktuális piaci középárfolyamon válthatjuk át a pénzünket. Egy eurós kártyával az árfolyamkockázat nélkül fizethetünk, és könnyebb az árak összehasonlítása is. Nemzetközi weboldalakon történő vásárlásnál is előnyös, és a nem elköltött pénzt devizabetétbe is köthetjük.

Most érdemes belevágni!

A devizakártya beszerzését nem érdemes az utazás előtti utolsó pillanatokra halasztani. A Gránit Banknál május 31-ig igényelt devizakártya az első két évben díjmentes, és a meglévő ügyfelek azonnal használhatják virtuálisan. A forintos és devizakártya megléte ma már az okos pénzügyi tervezés és az előrelátás jele.