Lengyelország új áramtarifákat tervez bevezetni

Lengyelország kormánya tervei szerint 19%-kal csökkentené a közműszolgáltatók által kivethető maximális villamosenergia-tarifát, hogy ezzel csökkentse az állami támogatások terheit és enyhítse a háztartásokat érintő áremelkedés hatásait.

A Bloomberg információi szerint a klímavédelmi minisztérium a jelenlegi 739 zloty (67 ezer forint) helyett 598 zlotyra (54 ezer forint) tervezi "átárazni" a maximális tarifákat megawattóránként, és ezt a szintet 2025 végéig fenntartaná. A végleges díjszabást az ország energiaszabályozója és a közműszolgáltatók, mint például a PGE, az Enea és a Tauron folytatott tárgyalások eredményeként állapítják meg. A tervezet a júliustól érvényes áram- és fűtési árakat tartalmazza.

A kormány célja, hogy a jelenlegi korlátok júliusban történő lejárta után is megóvja a lengyeleket az energiaköltségek hirtelen növekedésétől. Jelenleg a háztartások számára a tényleges árakat 412 zlotyban (körülbelül 37 ezer forint) maximálják, és a kormány kompenzálja a szolgáltatóknak a különbséget. A tervezet szerint a fogyasztók számára a felső határ emelkedne, de legfeljebb 500 zlotyra, miközben a közműszolgáltatók által felszámítható díjat csökkentenék. A kormány szerint a nagykereskedelmi árak a korábbi csúcsokhoz képest csökkentek.

Az új energetikai szabályozás teljes költsége, amely az alacsony jövedelműeket támogató utalványokat is tartalmazza, a tervezet szerint idén 6,4 milliárd zlotyra, 2025-ben pedig további 1,8 milliárd zlotyra rúg.