Életeket menthetne, a Biden-kormány mégis elhalasztotta a mentolos cigaretták betiltását

Az Egyesült Államokban régóta napirenden van a mentolos és egyéb ízesített cigaretták betiltása, de a Fehér Ház még nem hozott döntést az ügyben. Az amerikai egészségügyi miniszter, Xavier Becerra bejelentette, hogy a tervezett betiltás jelentősen több időt vesz igénybe, ami politikai kockázatot jelenthet az újraválasztásért küzdő Joe Biden elnök számára.

Az amerikai kormányzat nem adott pontos időpontot arra vonatkozóan, hogy mikor születik meg a végleges döntés a mentolos cigaretták betiltásáról. A CNN szerint a kérdés már a Fehér Ház asztalán van, de az előrelépés elmaradt.

Az Index 2021-ben számolt be először arról, hogy az Egyesült Államokban betilthatják a mentolos cigarettát. Az FDA 2023 októberében küldte el a végleges tervezetet a Fehér Ház illetékes hivatalának felülvizsgálatra, de azóta sem történt előrelépés.

A közegészségügyi és polgárjogi szervezetek már régóta lobbiznak a tervezet mellett, mivel úgy vélik, hogy a mentolos cigaretták aránytalanul káros hatással vannak az afroamerikai közösségre. A CDC adatai szerint a dohányipari cégek célzottan a kisebbségi csoportokat, különösen a feketéket célozták meg reklámjaikkal, ami hozzájárult az egészségügyi problémáik növekedéséhez. A tilalom bevezetése több százezer fekete életét menthetné meg.

Az FDA biztosa, Janet Woodcock szerint az ízesített cigaretták betiltása életeket menthet, és csökkentheti az egészségügyi egyenlőtlenségeket, amelyeket az alacsony jövedelműek, az LMBTQ+-közösségek tagjai és a nem fehérek tapasztalnak, mivel ezek a csoportok nagyobb valószínűséggel használják ezeket a termékeket.

Megjegyzendő, hogy az Európai Unióban már 2020 májusa óta tilos a mentolos cigaretták forgalmazása.