Sikeres és kudarcos zenekari visszatérések a Spice Girls példáján

A zeneiparban gyakori jelenség, hogy egykor sikeres, de feloszlott együttesek próbálkoznak újraegyesüléssel, ami lehet pénz vagy az örömzenélés motiválta. A rajongók gyakran vágyakoznak a kedvenc bandáik újraegyesüléséért, míg a zenekarok néha inkább elfelejtenék az egészet. Azonban vannak esetek, amikor az újraegyesülés mindkét fél számára örömteli.

A Spice Girls, a 90-es évek ikonikus lánybandája, három stúdióalbum után 2000-ben feloszlott, de a rajongók azóta is várják a visszatérésüket. A brit együttes időről időre összeáll, például 2007-ben reunion turnét tartottak, 2012-ben a londoni olimpia záróeseményén léptek fel, és 2019-ben ismét turnéztak, bár Victoria Beckham már nem vett részt a koncerteken. A többi tag, Melanie Brown, Emma Bunton, Geri Horner és Melanie Chisholm sikeresen töltötték meg a Wembley Stadiont. Legutóbb Victoria Beckham 50. születésnapján adták elő közösen a Stop című slágerüket, ami újabb összeállás lehetőségét vetíti előre.

A Destiny’s Child esetében is felmerül az újraegyesülés lehetősége, bár a tagok hajlandósága változó. Az eredeti csapat 1990-ben alakult Houstonban, és több tagcsere után végül Beyoncé Knowles, Kelly Rowland és Michelle Williams maradtak az együttesben. A Survivor és a Destiny Fulfilled albumok után a tagok szólókarrierre váltottak, de időnként mégis összeállnak, mint például a 2013-as Super Bowlon vagy a 2018-as Coachellán. Idén januárban egy születésnapi eseményen mind az öt volt tag együtt jelent meg.

Az ABBA, amely hivatalosan sosem oszlott fel, de 1982 óta passzív volt, 2016-ban egy étterem megnyitóján adott elő közösen, ami felélesztette a reményt a visszatérésre. 2021-ben új ABBA-lemezzel örvendeztették meg a rajongókat, de közös turné helyett hologram formájában kivetített koncertekkel tértek vissza Londonban.

A Sex Pistols 1978-as amerikai turnéja után váltak külön, de 1996-ban újra összeálltak, és John Lydon (Johnny Rotten) őszintén elismerte, hogy a pénz motiválta őket. A Filthy Lucre turné sikeres volt, de a tagok közötti konfliktusok továbbra is fennálltak. Több koncert és turné után a zenekar többször is újra feloszlott.

A Rage Against The Machine esetében a visszatérés kudarcba fulladt. A zenekar 2000-ben feloszlott, majd 2007-ben és 2011-ben ismét összeálltak, de a járvány miatt elhalasztott turnéjukat végül Zack de la Rocha lábsérülése miatt törölték, és Brad Wilk dobos bejelentette, hogy többé nem lesz turnéjuk és élő koncertjük.

A Guns N’ Roses esetében Axl Rose évtizedeken át tartotta életben a zenekart, de az eredeti tagok közül csak ő maradt. Slash és Duff McKagan két évtized után békült ki, és 2016-ban a Coachellán jelentették be a visszatérésüket. Azóta is sikeres stadionkoncerteket adnak világszerte.

A Pixies 2004-ben a Coachella fesztiválon jelentette be visszatérését, miután Black Francis faxon szakított a többi taggal 1993-ban. A zenekar pénzért újra aktivizálódott, és az újjáalakulás után több lemezt is kiadtak, bár Kim Deal már nem volt közöttük.

A Blink-182 esetében a tagok közötti feszültség 2005-ben vezetett szétváláshoz, majd 2011-ben újra összeálltak. Tom DeLonge kiszállása után Matt Skiba csatlakozott hozzájuk, de Mark Hoppus betegsége után DeLonge visszatért, és a zenekar új albumot adott ki One More Time… címmel.

Az LCD Soundsystem 2011-ben feloszlott, de James Murphy 2016-ban a Coachellán jelentette be a visszatérést, és 2017-ben új albumot adtak ki. A zenekar nem szeretne újra turnéspirálba kerülni, és inkább New Yorkban adnak koncerteket.

A Kispál és a Borz 2010-ben búcsúzott a Szigeten, de az alkotói lendület újraéledése miatt 2022-ben bejelentették a visszatérést. Az új lemez, a Beszorult mondat után idén tavasszal klubturnéra indulnak, nemzetközi állomásokkal is.