Egy galamb szabadon engedése az Európai Parlamentben

Miroslav Radacovsky szlovák EP-képviselő egy galambot engedett szabadon az Európai Parlament strasbourgi ülésén, a békéről szóló beszéde közben.

Miroslav Radacovsky, a szlovák európai parlamenti képviselő, a békéről szóló beszéde során váratlanul egy galambot húzott elő a táskájából, és szabadon engedte az állatot az ülésteremben. Az eseményről videófelvétel is készült. A képviselő a világbéke gesztusaként jellemezte tettét, és békét kívánt "az egész világnak, az oroszoknak és az ukránoknak" .

Radacovsky a következő szavakkal indokolta cselekedetét: "Szeretném ezt a galambot a béke jelképeként szabadon engedni, annak jelképeként, hogy Európának békére van szüksége. Hagyjuk, hogy ez a galamb egyesítsen mindannyiunkat" – idézte a politikust a The Guardian .

Azonban a galamb szabadon engedése nem várt reakciókat váltott ki a jelenlévők között. Caroline Roose, a Zöldek francia képviselője szerint elfogadhatatlan, hogy Radacovsky egy élő állatot használt fel politikai célzattal, és ezzel szembement a parlament szabályaival. Roose kritikája szerint az állatvédelem szempontjait figyelmen kívül hagyva kezelték az állatot, mint egy tárgyat, csupán egy békepárti nyilatkozat kedvéért .

Az eset kapcsán Jan-Christoph Oetjen, a parlament egyik alelnöke bejelentette, hogy jelentést tesznek az incidensről a kamara elnökének, és kifejezte reményét, hogy a galambnak nem esett baja .