A hatalmas „kardfogú lazac” cápák gyilkosa lehetett

Egy új tanulmány szerint az Oncorhynchus rastrosus nevű ősi lazacfaj akár cápákkal is végezhetett. A Newsweek cikke alapján ezek a gigantikus halak Észak-Amerika és Japán partjainál éltek, és több mint 2,5 méteres hosszúságukkal a legnagyobb ismert lazacfélék közé tartoztak.

Az Oncorhynchus rastrosus körülbelül 5 millió évvel ezelőtt halt ki, és tömege akár a 180 kilogrammot is elérhette. Korábban úgy vélték, hogy a halaknak kardfogú tigrisekre emlékeztető megnagyobbodott fogai lehettek, azonban a legújabb kutatások szerint inkább varacskosdisznókhoz hasonló agyarai voltak.

A szakértők szerint ezeket az agyarakat a lazacok fajtársaik elleni harcban és a ragadozók elleni védekezésben használhatták. Rendkívül izmos testüknek köszönhetően az agyarakkal olyan erős csapásokat mérhettek, amelyekkel akár cápák, delfinek és fókák ellen is felvehető volt a harc.

Érdekesség, hogy bár a lazacok rendelkeztek ezekkel a lenyűgöző fegyverekkel, vadászatra nem használták őket, mivel táplálkozásuk során planktonokat fogyasztottak, hasonlóan sok bálnafajhoz.